Nieuws

Discussie rond het rouwadres laait op: bejaarden naar uitvaart en dan werd er ingebroken

Internet en sociale media zijn handig om mensen te informeren over een overlijden.  Echter loopt dit soms verkeerd af.  Een rouwbrief die in de verkeerde handen valt, kan minder leuke gevolgen hebben.  Inbrekers die langskomen tijdens een uitvaart en zo je huis overhoop halen.

Bejaard koppel naar een uitvaart

Het gebeurt.  Een 85-jarige man en zijn 79-jarige vrouw uit Tiegem zijn bijzonder aangeslagen door wat hen is overkomen. Terwijl ze vrijdag een uitvaartplechtigheid van een familielid bijwoonden, werd bij hen thuis ingebroken. De daders gingen ervandoor met al hun goud- en zilverwerk. “Vooral het verlies van stukken met grote emotionele waarde doet pijn”, zegt hun schoondochter in Het Laatste Nieuws.

Onaangename verrassing

Omdat ze ook mee aan tafel gingen na de uitvaartplechtigheid was het echtpaar op leeftijd uit Tiegem uiteindelijk pas om 17 uur weer thuis. Daar wachtte hen een onaangename verrassing. “Een deur aan de achterzijde werd opengebroken met een koevoet”, zegt hun schoondochter, wiens moeder vrijdag werd begraven.

“Niet alleen op de benedenverdieping, maar zelfs tot in de badkamer toe werd alles doorzocht en overhoop gegooid. Een pot met rijst werd leeggegoten, precies alsof daarin iets waardevols zou verstopt zitten. Het was ronduit afschuwelijk. De daders hebben volgens de politie ruim de tijd genomen tijdens de inbraak. Mijn schoonouders zijn helemaal van slag. Pas dit weekend slaagden ze erin om min of meer een inventaris te maken van wat verdwenen is.”

Rouwadressen

Een rouwadres wordt vandaag niet vaak meer op rouwbrieven gezet.  Uit voorzorg en om inbraken voor te zijn.  Echter wanneer men online gaat zoeken naar familieleden die op de rouwbrief staan, vindt men al snel een adres terug.  Websites met adressen vertellen al snel waar je woont.

Hoe ver kan men gaan?  

Aan de hand van een naam weet men al snel waar je woont.  Vandaar dat er begrafenisondernemers zijn die geen namen meer online plaatsen, enkel de aanhef van de familie.  Uit voorzorg dat er niet zou worden ingebroken.  Maar dit is een mes dat aan twee kanten snijdt.  Men wil wel laten weten wie familie is, maar kan het beter niet laten zien?

Wanneer men echt wil, kan men altijd inbreken, overlijden of niet.  Toch is het geen alleenstaand fenomeen.  Inbraak tijdens uitvaarten is niet van vandaag, maar gebeurt al jaren.  Je kan er weinig tegen doen.  Tenzij je al echt bewaking voorziet wanneer je naar de uitvaart bent.

Is dit ver gezocht of niet?  

Er zijn begrafenisondernemers die beveiliging aanbieden aan families die het vragen.  Families die op die manier gerust zijn wanneer men de woning verlaat.  Gratis is dit niet, maar een inbraak kan je ook veel geld kosten of het verlies van emotionele voorwerpen is zeker niet te onderschatten.  Dan is het misschien wel de investering waard.

Vandaag kan je al veel doen tegen inbraak

Het internet brengt ook veel positieve dingen met zich mee.  Zo kan je in je huis camera’s hangen die beweging melden wanneer je niet thuis bent.  Je krijgt dan meteen een melding op je gsm zodat je meteen kan ingrijpen.  Het handige is dat dit dag en nacht kan.  Je hoeft er niet speciaal voor naar een uitvaart te zijn, je kan ook gewoon boodschappen doen, de camera’s houden een oogje in het zeil.

bron: hln.be en eigen redactie

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button