Nieuws

Een droef jaar in Brussel: 79 straatdoden

In Brussel zijn vorig jaar minstens 79 daklozen gestorven. Het Collectief Straatdoden organiseert op woensdag 19 mei een herdenkingsdienst in het stadhuis van Brussel om deze mensen te eren en aandacht te vragen voor de problematiek van dakloosheid.

Waardig afscheid

Het Collectief Straatdoden werd in 2004 opgericht en zet zich al sinds 2006 in om een waardig afscheid voor straatdoden in Brussel te organiseren. De vereniging tracht de identiteit van de overledenen te achterhalen, nabestaanden of naasten te informeren over het overlijden en de begrafenis te organiseren. Daarnaast werkt de organisatie samen met lokale gemeenschappen om het stoffelijk overschot te repatriëren indien dat de wens van de overledene was, of dat van de nabestaanden.

Medisch geheim

De doodsoorzaken van deze daklozen zijn niet altijd gekend door het medisch beroepsgeheim. Het is dan ook belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze problematiek en er meer maatregelen worden genomen om dakloosheid tegen te gaan.

Om deze mensen te herdenken vindt er op woensdag 19 mei een herdenking plaats in het stadhuis van Brussel om elf uur. Tijdens deze ceremonie zullen getuigenissen, liederen en gedichten centraal staan. Na afloop volgt er om twee uur ’s middags nog een herdenking bij de boom voor straatdoden op het Albertinaplein.

Uitvaartboekje

Dit jaar wordt ook voor het eerst gebruikgemaakt van een uitvaartboekje met informatie over rechten in verband met het levenseinde en een ruimte voor het indienen van laatste wensen. Dit toont aan dat er meer aandacht komt voor de problematiek en er stappen worden genomen om deze mensen een waardig afscheid te geven.

Het is belangrijk dat we als samenleving blijven strijden tegen dakloosheid en deze mensen niet vergeten, ook na hun overlijden. Laten we ervoor zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en de nodige ondersteuning krijgt om uit de armoede te geraken.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button