BegraafplaatsenNieuws

Gemeente Haacht start met ontgravingen op begraafplaats Wakkerzeel

Gemeente Haacht start met ontgravingen op begraafplaats Wakkerzeel

In 2023 zullen er ontgravingen plaatsvinden op de begraafplaats van Wakkerzeel in Haacht. Deze ontgravingen zijn noodzakelijk omdat de begraafplaats bijna vol is geraakt. De eerste ontgravingen zullen aanvangen op maandag 7 augustus.

Gezamenlijk graf

Het unieke aspect van deze ontgravingen is dat de overblijfselen niet van de begraafplaats verwijderd zullen worden, maar verzameld zullen worden in een speciaal ‘knevelveld’. Hier zal de gemeente een herdenkingsbord plaatsen waarop de namen van de overledenen vermeld zullen worden. Op deze manier wordt er op respectvolle wijze omgegaan met de restanten en kan er tegelijkertijd ruimte vrijgemaakt worden voor nieuwe graven.

Om nabestaanden goed te informeren, heeft de gemeente een lijst samengesteld van graven waarvan de termijn verstreken is. Deze lijst is te raadplegen in het infomagazine ‘Hecht Haacht’ van juli-augustus 2022 en ook online beschikbaar op de website.

Voor nabestaanden was er tot 1 juni 2023 gelegenheid om persoonlijke eigendommen en voorwerpen van de graven weg te halen. Op deze manier werd iedereen in staat gesteld om belangrijke herinneringen veilig te stellen voordat het proces van ontgraving zou beginnen.

Gevoelig onderwerp

De gemeente begrijpt dat dit een gevoelig onderwerp is voor veel mensen en heeft daarom gezorgd voor een zorgvuldige planning en communicatie. Er is extra aandacht besteed aan het respectvol omgaan met de overblijfselen en het creëren van een passende herdenkingsplaats.

De ontgravingen op de begraafplaats van Wakkerzeel zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte blijft voor nieuwe begrafenissen. Door middel van het ‘knevelveld’ en het herdenkingsbord wil de gemeente een waardig eerbetoon bieden aan degenen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Als nabestaande of geïnteresseerde kunt u terecht bij het infomagazine of de website van de gemeente Haacht voor meer informatie over deze ontgravingen en de daarbij horende maatregelen. De gemeente staat open voor vragen en zal haar best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen tijdens dit proces.

Met deze ontgravingen hoopt de gemeente Wakkerzeel een duurzame oplossing te bieden voor het tekort aan ruimte op de begraafplaats, terwijl tegelijkertijd respect wordt getoond aan hen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button