BegraafplaatsenNieuws

Gemeenteraadslid uit Halle wil hergebruik verwijderde grafzerken

In Halle houdt gemeenteraadslid Marc Sluys (N-VA) een opmerkelijk pleidooi die over de laatste rustplaats van de inwoners gaat. Hij stelt voor om de grafstenen, van graven die geruimd worden, opnieuw te gaan gebruiken. Daardoor zouden ook mensen, met een klein budget, een goedkopere tweedehands grafsteen kunnen kopen.

Het gemeenteraadslid brengt dit pleidooi naar voor omdat er een ruiming van graven op de planning staat van Halle.  Het gaat om de begraafplaats van Essenbeek.  Een groot aantal graven zou gaan verdwijnen, zo’n 264 graven.  Daar is de graftijd van verstreken.  Normaal zijn de nabestaanden eigenaar van de grafornamenten en de grafzerk, maar indien deze na een wettelijke termijn niet verwijderd werden door de nabestaanden, wordt de gemeente daar veelal eigenaar van en heeft men het recht deze te verwijderen.

Niet zomaar in de container laten belanden

Maar omdat de dure grafstenen niet zomaar in de container zouden belanden, stelt Marc Sluys voor om de grafstenen te gaan hergebruiken om mensen met een klein budget toch de kans te geven een mooie steen te kopen voor hun geliefde overledene.

“Ik stel voor dat de stad, voor het verwijderen van de grafstenen, telkens overleg pleegt met steenkappers uit de regio”, stelt hij. “Zij kunnen de grafstenen recupereren en in de circulaire economie ter beschikking stellen van mensen die hun overledenen willen begraven, maar niet genoeg geld hebben om een nieuwe grafsteen te betalen. Bovendien zullen er zo op de begraafplaatsen minder ‘blinde vlekken’, met andere woorden graven zonder zerk te zien zijn.”

Korte grafduur, toch een grafsteen

Het schepencollege van Halle neemt het voorstel in overweging. De steenkappers zijn alvast enthousiast over het voorstel. Rita De Vleminck van de gelijknamige steenkapperij vlakbij de begraafplaats in Halle geeft een voorbeeld: “Zo een steen kunnen we herzagen, bijvoorbeeld om treden voor een trap te maken. Maar hergebruik als grafzerk kan zeker ook. Eigenlijk moeten we dan niet veel meer doen dan de steen opfrissen er een nieuwe naam op zetten.” De markt voor grafzerken is de jongste jaren sterk gekrompen. “Een grafduur is in Halle nu de eerste tien jaren gratis. Veel mensen vinden het niet nodig om voor die korte periode een grafzerk te leggen. Misschien dat de mensen dat door deze formule toch nog willen doen”, besluit Rita.

bron: vrt nieuwsdienst, eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button