Graftrommel, wat is een graftrommel eigenlijk en wat was het gebruik?

Een graftrommel is een waardevolle herinnering aan een overledene

De graftrommel is een onterecht vergeten onderdeel van het funeraire erfgoed in Vlaanderen. Een met een glasplaat afgesloten trommel met daarin voorwerpen, foto’s of bloemen, geven een mooi beeld aan de herinneringen aan de persoon die begraven ligt. Aan het begin van de 20e eeuw was de graftrommel een echte trend. Na de 2e wereldoorlog verdween het gebruik.

De graftrommel komt terug.

Men zal snel denken: een graftrommel is een oud voorwerp van een oude vergeten gewoonte. Niets is minder waar, op verschillende Vlaamse kerkhoven met rijke geschiedenis worden deze trommels opgeknapt en weer op het graf geplaatst. Een oude gewoonte, met mooie herinneringen komt terug. Zo ook in Nederland.

Funerair erfgoed

Het centrale kerkhof van Brugge centraal (Assebroek) is een mooi voorbeeld van een begraafplaats met een zeer rijke funeraire geschiedenis. Zo heeft het kerkhof enkele graven met zulke trommels. Enkele graftrommels werden door de eigenaar van het graf volledig opgeknapt en in zijn oude glorie hersteld. Zo werden de zinken bladeren of porseleinen bloemen met tekst volledig gereinigd zo dat men weer goed kan lezen wie vele jaren geleden bij de uitvaart de trommel geschonken heeft.

Lees ook:

De Lijkbaar

Tewaterlating van een eco-urne

Een bloemenlint, een boodschap bij de geschonken bloemen

Adressen begraafplaatsen West-Vlaanderen

Schoonselhof begraafplaats Antwerpen – Fotoreportage

 

Back to top button