Nieuws

Hoe belangrijk is funerair erfgoed?

Het behouden van onze funeraire geschiedenis

Een deel van onze rijke geschiedenis zijn niet alleen gebouwen of verhalen, maar evenzeer funerair erfgoed.  Funerair erfgoed van al dan niet belangrijke personen vinden we bijna op elk kerkhof of begraafplaats terug.  Zeker wanneer de begraafplaats al lang bestaat.  Zo kan men soms pareltjes vinden.  Er zijn steden en gemeenten die het waardevol vinden maar er zijn er eveneens die het niet belangrijk vinden.

Een rijke funeraire geschiedenis die mag niet verloren gaan

Toch vormt een rijke funeraire geschiedenis een deel van ons verleden.  Grote steden zoals Antwerpen en Gent, bieden een peter- of meterschap aan van bepaalde belangrijke en mooie rustplaatsen.  Daarnaast is het tevens mogelijk om een hergebruik van graven aan te gaan, mits bepaalde voorwaarden.

Urnen kunnen ook in bruikleen funerair erfgoed worden bijgezet of begraven

Wat soms fout begrepen wordt, is dat urnen niet in aanmerking komen voor het nemen van een graf in bruikleen.  Dat kan zeker wel.  Een laatste rustplaats in funerair erfgoed met bruikleen, kan zowel voor kisten als urnen.  Een extra reden om een peterschap of bruikleen toch te overwegen.

De stad Antwerpen heeft een catalogus met beschikbaar funerair erfgoed

Voor de stad Antwerpen kan men zelfs een online catalogus bekijken met de graven die in aanmerking komen tot hergebruik, zowel grafkelders als graven in volle grond.  In deze catalogus kan men zien om welke graven het gaat en op welke begraafplaats deze gelegen zijn.  Er staat duidelijk bij of het gaat om een kelder of niet en over hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn.  Via deze link kan u een aanvraag starten om een aanvraag tot bruikleen of peterschap op te nemen voor de stad Antwerpen.

De catalogus van de stad Gent omvat eveneens prachtig erfgoed

De stad Gent heeft eveneens een prachtige catalogus die men kan inkijken.  In de catalogus vindt u al enkele mogelijke graven die in aanmerking komen voor bruikleen. U mag ook zelf een grafmonument voorstellen. Ga daarom zelf al eens kijken op de begraafplaats van uw keuze. U kan ook met een medewerker van de Groendienst op stap voor meer info. De Stad Gent helpt u graag in de zoektocht naar een grafmonument op uw maat.  Via deze link kan u meer informatie vinden.

Ook Brugge heeft aandacht voor funerair verleden

Wie Brugge zegt, denkt aan rijke geschiedenis.  De begraafplaats van Brugge Centraal is een pareltje van formaat als het gaat om een rijke funeraire geschiedenis.  Brugge voorziet eveneens bruikleen van het funerair erfgoed.  Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt ook het funerair patrimonium van de tien Brugse begraafplaatsen geherwaardeerd: inventarisatie, restauratie, overname, rondleidingen … Via deze link kan u meer informatie krijgen rond de rijke Brugse geschiedenis en de graven in bruikleen.

Funerair erfgoed is belangrijk en daarom is het goed dat we onze rijke geschiedenis proberen te behouden.  Op die manier wordt afbraak een halt toe geroepen.  Weet u niet of uw gemeente of stad graven in bruikleen aanbiedt?  Neem contact op met de gemeentediensten met de vraag of het mogelijk is.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button