NieuwsUitvaart

Wat is een persoonlijke uitvaart?

Wat is dé essentie van goed afscheid nemen?

Wat is een persoonlijke uitvaart?

Een persoonlijke uitvaart, dat is vandaag vaak het onderwerp als men praat over afscheid nemen.  Beelden, muziek, sprekers, locaties, lijkvervoer, het kan allemaal erg persoonlijk gemaakt worden.  Is het een must?  Vandaag lijkt het steeds belangrijker te worden.  Toch zijn er mensen die er geen belang aan hechten.

De locatie, het vervoer, het drukwerk, de kist of urne, bloemen, maak het zo persoonlijk mogelijk.  Dat is goed, elke uitvaart moet uniek zijn en dat is elke uitvaart ook.  Want het gaat telkens over iemand anders.  Een andere persoon, een ander levensverhaal.  Geen enkele uitvaart is daarom exact dezelfde.

Wat is een andere vorm van persoonlijk afscheid nemen?

Persoonlijk afscheid nemen kan ook anders.  Weinig aanwezigen, heel intiem, de eigen kring.  Dat kan ook heel persoonlijk zijn.  Dat kan juist heel mooi zijn.  Dan hoeven beelden en veel sprekers niet.  Dan draait het enkel om wat de naaste kring belangrijk vindt en misschien zelfs de overledene op zich belangrijk vond.

Wordt de wil van de overledene soms vergeten?

Hoe vaak gebeurt het niet, dat er toch andere dingen gedaan worden bij een uitvaart, dan dat de overledene zelf voor ogen had?  Er worden extra’s toegevoegd, toch andere muziek, toch beelden erbij, ook al wenste de overledene het zelf niet.  Waarover gaat het dan?  De overledene of de wil of wens van de mensen die het mee organiseren?

Men kan heel ver gaan in het persoonlijk maken van een uitvaart. Maar een fel roze lijkwagen of een lijkwagen in tijger print. Waar ligt het persoonlijke?  Dat kan onmogelijk voor iedereen zijn.  Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die daarvoor kiezen.  Maar waar ligt de grens tussen afscheid nemen en talloze opties die men eigenlijk niet helemaal nodig heeft?

Wat is dan de essentie van afscheid nemen?

Men kan in het personaliseren van afscheid nemen heel ver gaan.  Afscheid nemen van iemand die je graag gezien hebt, hoeft daarom niet groots te zijn.  Een afscheid waarbij de nabestaanden of eigen kring een goed gevoel bij hebben, dat zou de essentie moeten zijn.  Het vormt immers de start van het rouwproces.  Goed afscheid nemen is daarom belangrijk.  Een afscheid waarbij iedereen zich goed voelt.

Men kan daarom misschien een grens trekken tussen de echte essentiële dingen en mogelijkheden die men eigenijk niet echt nodig heeft.  Want vandaag zijn de mogelijkheden groot.  Je kan een uitvaart zo groot of klein maken als men zelf wil.  Met de daarbij horende kosten.  Toch zijn niet alle uitvaarten noodzakelijk groots of worden en gigantisch veel opties gevraagd.

Er zijn mensen die belang hechten aan tradities en protocol

Er zijn mensen die belang hechten aan tradities.  Waarbij het protocol belangrijk is.  Daarvoor hoeft de tijger print lijkwagen totaal niet.  Die mag er zelfs niet bij komen.  Net dat maakt een uitvaart persoonlijk.  Hoe de mensen rond de overledene een uitvaart zien.  Waar de overledene en de eigen kring belang aan hechten.  Dat maakt een uitvaart uniek.  Een mooie uitvaart is niet altijd een uitvaart met toeters en bellen.  Het kan ook de inhoud zijn, de mooie teksten en de opluistering met prachtige muziek, al dan niet live.

Een uitvaart kan zeker persoonlijk gemaakt worden, maar het hoeft daarom niet met heel vergaande wensen.  Het kan ook eenvoudig, puur, terug gaan naar de essentie.  Al dan niet intiem.  Luisteren naar het buikgevoel bij het organiseren van een uitvaart, rekening houdend met de wensen van de overledene, is belangrijk voor de start van het rouwproces.

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button