BasisinformatieNieuws

Mag ik begraven worden in mijn eigen tuin?

Mag ik begraven worden in mijn eigen tuin?

In België is het niet toegestaan om zomaar overal begraven te worden. Er zijn strikte regels en voorschriften die moeten worden gevolgd om een ​​legale begrafenis te garanderen. Eén vraag die vaak wordt gesteld, is of het mogelijk is om begraven te worden in je eigen tuin.

Je lichaam begraven mag niet

Het antwoord op deze vraag is helaas nee, het is niet toegestaan ​​om begraven te worden in je eigen tuin in België. De wetgeving vereist dat de begrafenis plaatsvindt op een officiële begraafplaats of crematorium, waarbij alle formaliteiten en procedures worden gevolgd. Dit betekent dat er geen uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor privéterreinen.

Je kan thuis blijven na overlijden, maar…

Als je toch graag dicht bij huis wilt blijven na je overlijden, kun je ervoor kiezen om jouw as uit te laten strooien op jouw eigen grond. Dit is wel toegestaan, mits je de juiste vergunningen hebt aangevraagd via de begrafenisondernemer die alles voor je regelt en aan alle wettelijke voorschriften voldoet. Veelal moet je eigenaar zijn van het terrein, ben je dat niet, dan moet je de eigenaar schriftelijke toestemming vragen.  Daarnaast moeten iedereen van familie, in 1e graad of waarmee de overledene een feitelijk gezin vormde, schriftelijk toestemming geven om de as thuis te houden of thuis te verstrooien.

Begrafenisondernemer

Al met al zijn er dus wel mogelijkheden om dicht bij huis te blijven na overlijden, maar deze zijn zeer beperkt en aan strenge regels gebonden. Om ervoor te zorgen dat alles volgens de wettelijke voorschriften verloopt, is het altijd raadzaam om een ​​professionele begrafenisondernemer in te schakelen. Zij kunnen jou helpen bij het regelen van alle formaliteiten en voorschriften die nodig zijn voor een legale begrafenis of crematie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button