BegraafplaatsenNieuws

Natuurbegraven mogelijk in Genk en kinderconcessie gratis

Persbericht van stad Genk – Vanavond ligt op de gemeenteraad de verordening op de begraafplaatsen voor. Het huidige reglement dateert van 2017 en wordt aangepast om mee te evolueren met maatschappelijke tendensen.

 

Zo wordt het in Genk mogelijk om te kiezen voor een natuurbegrafenis op de urneweide. De concessies voor kinderen tot 12 jaar worden gratis, zowel op het kinderperk als op eender welk ander perk, en op termijn krijgt Genk ook een sterrenweide. Er komt meer vrijheid voor grafstenen en herdenkingstekens en om kostendekkend te kunnen blijven werken, dienen tot slot ook enkele prijzen licht opgetrokken te worden.

 

WAT GAAT ER VERANDEREN VANAF 1 JANUARI?

“Onze verordening op de begraafplaatsen dateert van 2017. Sindsdien merken we meerdere maatschappelijke tendensen op waarop onze huidige verordening geen sluitend antwoord (meer) biedt”, steekt schepen Kathleen Parthoens, bevoegd voor dienstverlening, van wal. “De manier waarop de burgers omgaan met hun eigen dood, het verlies van een naaste en rouwverwerking verandert. Dat weerspiegelt zich uiteraard in de vragen en situaties waarmee onze burgerlijke stand en de grafmakers te maken krijgen. Daarom pasten we onze verordening op enkele plaatsen aan.”

Ten eerste wordt het in Genk uitdrukkelijk mogelijk om te kiezen voor een natuurbegrafenis. Concreet kun je ervoor opteren om de assen van de overledene in een biologisch afbreekbare urne te begraven in een bloemenweide. Herkennings– of herdenkingstekens of naamsvermelding zijn hier niet toegestaan. Deze vorm wordt gratis aangeboden.

Een tweede aanpassing van het reglement gebeurt met betrekking tot kinderen. Ouders van kinderen tot 12 jaar die overlijden, krijgen een kosteloze concessie aangeboden, zowel op het kinderperk als op eender welk ander perk. Deze concessie kan wel steeds maar worden gebruikt voor één lichaam of één urne.

Wat betreft afmetingen van grafstenen en graftekens wordt een aantal restricties opgeheven. Hierdoor wordt het eenvoudiger en hebben de mensen iets meer vrijheid om een persoonlijke touch te geven aan de grafsteen en de graftekens zonder dat het algemeen uitzicht verstoord wordt.

Kostendekkend

Ook zullen enkele prijzen in het retributiereglement lichtjes verhogen. Dit is nodig om kostendekkend te kunnen blijven werken. De prijzen van een aantal handelingen kwamen niet meer overeen met de effectieve kostprijs ervan.
– Het ontgraven van een lichaam: 300 euro (voorheen 224 euro)
– Verwijdering van een urne uit een columbarium: 100 euro (voorheen 50 euro)
– Gebruik van de wachtkelder: 50 euro / maand (voorheen 38 euro / maand)
– Voor het hernieuwen van een concessie in volle grond en in een grafkelder wordt niet meer per vierkante meter geteld maar wordt voortaan gewerkt met een vast bedrag.

Sterrenweide

“Dit reglement moet blijven mee evolueren met de maatschappij, zoveel is duidelijk. Zo gaan we in de nabije toekomst bijvoorbeeld de creatie van een sterrenweide onderzoeken. Zo hopen we steeds tegemoet te komen aan noden en wensen bij onze burgers, in het bijzonder op de moeilijkste momenten uit het leven van iedereen, namelijk wanneer je een naaste verliest”, besluit schepen Kathleen Parthoens.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button