BegraafplaatsenCultuurFunerair ErfgoedNieuws

Riemst gaat funerair erfgoed beschermen

begraafplaats-riemstIn Riemst gaat de gemeente een inventaris opmaken van het funerair erfgoed.    Graven van lokaal en historisch belang worden in de inventaris opgenomen.  Het zal gaan om personen, grafmonumenten of herinneringen van bepaalde historische lokale gebeurtenissen.  De verschillende heemkringen van Riemst zorgen voor het veldwerk, de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Oost-Haspengouw & Voeren, kortweg IOED Oost, coördineert het project.

Het college van burgemeester en schepenen is wettelijk verplicht om een lijst te maken van graven van lokaal historisch belang. Deze lijst mag enkel grafmonumenten bevatten, waarvan de concessie is opgeheven.  “De lokale overheid moet, voor de op de lijst voorkomende grafmonumenten de bewaring van 50 jaar regelen en het onderhoud gedurende 50 jaar voorzien”, zegt burgemeester Mark Vos. “De periode van 50 jaar is nadien ook nog verlengbaar. Graftekens die in slechte toestand zijn, moeten dus hersteld of minstens geconsolideerd worden, en het prijskaartje daarvoor komt ten laste van de gemeente.”

Het kan gaan om personen, grafmonumenten en herinneringen aan historische gebeurtenissen. Zelfs voorwerpen op het grafmonument kunnen een lokale historische verbondenheid aantonen.

Mathieu Eycken, schepen van Monumenten en Landschappen: “Een belangrijke burgemeester, pastoors, kunstenaars, sporthelden of een volksfiguur. Het zijn allemaal personen die in aanmerking komen. Sommige graven zijn ook echte kunstwerkjes en de moeite om te bewaren. Maar ook eenvoudige graven kunnen een waarde hebben, als voorbeeld voor een bepaalde periode of van een bepaalde steenkapper. Mooi of oud zijn, is dus niet de enige waardebepaler.”

Op dit moment is het veldwerk gestart in 5 dorpen. Nadat het veldwerk is afgerond, zal uit de geïnventariseerde graven een selectie gemaakt worden van graven van historisch lokaal belang.

Dit meldt Het Belang van Limburg op hun website.  Foto: riemst.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button