BegraafplaatsenNieuwsOpmerkelijk

Staden koploper ontharding dankzij vergroening begraafplaatsen

Staden koploper ontharding dankzij vergroening begraafplaatsen

Onlangs verscheen Staden in de krant als koploper op het gebied van ontharding per inwoner. Hoewel de media zich baseert op achterhaalde cijfers, is deze prestatie zeker noemenswaardig. Staden heeft deze positie te danken aan de ingrepen die zijn gedaan op de begraafplaatsen, wat het sluitstuk vormt van een traject dat zo’n 10 jaar geleden werd gestart.

Om alternatieve ‘on’kruidbestrijding zonder chemische bestrijdingsmiddelen mogelijk te maken, werd er destijds besloten om over te stappen naar parkbegraafplaatsen. Het traject begon met het planten van veel bomen, wat bijdraagt aan een groene en natuurlijke omgeving. Vorig jaar werd ook de laatste stap gezet: alle bestaande verharding werd verwijderd en vervangen door tredgazon.

Indrukwekkende prestatie

Op de begraafplaats in Staden zelf resulteerde dit in maar liefst 19.700 vierkante meter ontharding, terwijl in deelgemeente Oostnieuwkerke nog eens 1.339,4 vierkante meter ontharding plaatsvond. Dit is een indrukwekkende prestatie voor een gemeente met ongeveer 11.500 inwoners.

Met dit project is Staden goed op weg om bijna het dubbele van de doelstelling uit het Lokaal Klimaatpactportaal (LEKP) te behalen. Deze doelstelling richt zich op het verminderen van verharding en het creëren van meer groene ruimte binnen gemeenten.

Belang van ontharding

Het belang van ontharding kan niet genoeg benadrukt worden. Verharding zorgt namelijk voor een verhoogde afvoer van regenwater, wat kan leiden tot overstromingen en wateroverlast. Bovendien draagt het bij aan de opwarming van steden en dorpen, aangezien verharde oppervlakken warmte vasthouden. Door te investeren in ontharding creëert Staden niet alleen een mooiere leefomgeving, maar draagt het ook bij aan de klimaatadaptatie en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering.

Naast de voordelen op het gebied van klimaat en milieu, biedt ontharding ook andere voordelen voor inwoners. Groene ruimtes hebben namelijk een positief effect op onze gezondheid en welzijn. Ze zorgen voor ontspanning, bevorderen lichamelijke activiteit en kunnen zelfs stress verminderen.

Positieve impact op het milieu

Staden verdient lof voor hun inzet om te investeren in ontharding en groene ruimtes. Het is inspirerend om te zien hoe ze met dit project een positieve impact hebben op het milieu, de klimaatadaptatie en het welzijn van hun inwoners. Hopelijk zal Staden anderen inspireren om soortgelijke initiatieven te nemen en samen te werken aan een duurzamere toekomst.

bron: vvsg.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button