BegraafplaatsenNieuws

Troostmuur moet voor blijvende herinneringen zorgen in Oosterzele

Troostmuur moet voor blijvende herinneringen zorgen in Oosterzele

Oosterzele heeft onlangs een uniek en hartverwarmend initiatief geïntroduceerd: de ’troostmuur’. Deze muur is versierd met foto’s van overledenen waarvan het graf of de urne is weggehaald. Het doel van deze muur is om de herinnering aan geliefde Oosterzelenaars levendig te houden en nabestaanden een plek te bieden om hun dierbaren te gedenken.

Betekeninsvol

Op begraafplaatsen geldt vaak een concessieperiode tot maximaal 50 jaar voor graven en urnes. Zodra deze periode verstreken is, worden de graven verwijderd door de dienst infrastructuur. Het definitieve karakter hiervan bracht de gemeente Oosterzele op het idee om iets speciaals te doen. Christ Meuleman, schepen van CD&V, legt uit: “We wilden graag iets betekenisvols doen met de graven waarvan de concessie verlopen was. Daarom hebben we ervoor gekozen om de foto’s te verzamelen en ze op een troostmuur te plaatsen. Op deze manier blijft het nog steeds een troostplek waar nabestaanden naar toe kunnen gaan om foto’s van hun dierbaren te bekijken.”

Oude kerkhof

De eerste troostmuur bevindt zich aan de ingang van het oude kerkhof in Oosterzele, op de kerkhofmuur. Er wordt nu ook gekeken naar mogelijkheden om soortgelijke muren te creëren op andere begraafplaatsen, zoals die in Gijzenzele en Moortsele. Deze plaatsen beschikken al over een kerkhofmuur, wat het perfecte canvas vormt voor dit bijzondere project.

Maar de gemeente gaat nog een stap verder. Ze biedt ook de mogelijkheid aan nabestaanden om een foto van hun dierbare toe te voegen aan de troostmuur. Hiervoor moeten ze contact opnemen met de gemeente en hun wens kenbaar maken. Op deze manier wordt de muur niet alleen een herdenkingsplek voor algemene foto’s, maar ook voor persoonlijke portretten van geliefde overledenen.

Positieve reacties

Het initiatief van Oosterzele heeft veel positieve reacties ontvangen van zowel inwoners als bezoekers. Het biedt troost en steun aan mensen die afscheid hebben moeten nemen van hun dierbaren en geeft hen een plek om naar terug te keren om herinneringen op te halen.

De ’troostmuur’ van Oosterzele is niet alleen uniek, maar ook inspirerend. Het toont aan hoe een kleine gemeenschap creatieve manieren kan bedenken om het rouwproces te ondersteunen en herinneringen levend te houden. Laten we hopen dat andere steden en dorpen dit voorbeeld volgen en vergelijkbare initiatieven ontplooien.

Dus, als je ooit in Oosterzele bent, neem dan even de tijd om langs de troostmuur te lopen en stil te staan bij de levens die hier worden geëerd. Het is een plek waar je kunt reflecteren, herinneringen kunt koesteren en troost kunt vinden, te midden van de schoonheid van dit charmante dorpje.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button