De urnenkelder of ondergrondse urnennis

De urnenkelder is een ondergrondse nis waarin één of meerdere urnen kunnen worden geplaatst.

Naast het columbarium vind je op vele kerkhoven ook de urnenkelders terug. Deze ondergrondse columbariumnissen bevinden zich op het urnenveld. Het principe is hetzelfde als bij het columbarium. De urne(n) worden bijgezet in een bepaalde nis. Dan wordt deze afgesloten met een plaat dat kan bestaan uit beton/hout of natuursteen.

De afdekplaat op deze urnenkelder bevat gegevens van de overledene(n). Zo bevat het de naam van de overledene(n) en de geboorte- en sterftedatum. Zoals op de grafmonumenten kunnen ook de echtgeno(o)te(n) of partners worden vermeld op deze afdekplaten. Wanneer zij komen te overlijden komen ook daar de gegevens op vermeld.

Wat kan er nog allemaal op deze dekplaten?

Elke gemeente is verschillend en niet alle geleverde urnenkelders of manier van werken zijn hetzelfde. Wat je veelal terugvindt is een foto of meerdere foto’s van de overledene(n) op de afdekplaten. Er zijn ook vele urnenkelders die op een ander manier versierd worden. Zo zijn er urnenkelders die een mooie spreuk gegraveerd kregen in de afdekplaat in natuursteen. Hierin zijn een waaier aan mogelijkheden. Voor meer informatie kan u zich best naar de gemeente wenden die verantwoordelijk is voor de begraafplaats.

 

Enkele afbeeldingen als voorbeeld van een urnenveld met urnenkelders:

Back to top button