NieuwsUitvaart

Wordt dit de begraafplaats van de toekomst?

De centrale begraafplaats van Kapellen bij Antwerpen, gelegen aan de Heidestraat, ondergaat een hele metamorfose.  Voor kort werd een groot perk ontgraven dat nu plaats maakt voor een compleet nieuw perk.

Onlangs werd al bekend gemaakt dat er tussen de oude graven nieuwe columbaria en urnenkelders geplaatst worden.  Een nieuw modern concept van nieuwe bijzettingen tussen de oude graven die als funerair erfgoed beschouwd kunnen worden.

De gemeente nam landschapsarchitect Andy Malengier onder de arm.  “De plannen om het kerkhof anders in te richten rijpen al een hele tijd”, zegt schepen Frederic van Haaren (Open Vld) in Gazet van Antwerpen.

“De eerste stappen zette ik nog als verantwoordelijk schepen in het vorige bestuur. Maar met de nieuwe ploeg legden we een visie op tafel om het kerkhof om te vormen tot een duurzame parkbegraafplaats. Die visie is nu al voor een groot deel uitgewerkt.”

“Het groene karakter op het kerkhof moet worden versterkt, zodat bezoekers de begraafplaats meer ervaren als een park en een belangrijk groenelement in het dorpscentrum. Er komt extra ruimte voor asverstrooiingen, columbariummonumenten (5) en urnenkussens (20). Een urnenkussen is een mini-urnenveldje dat bestaat uit vier urnenelementen. In elk element is er ruimte voor twee urnen. Een columbariummonument is een grote kubus waar aan elke zijde ruimte is voor één nis”, verduidelijkt Van Haaren.

De grootste verandering op het kerkhof zie je in het centrale hoofdpad tussen de Heidestraat en de Nieuwelaan. “De taxuspiramides zijn verwijderd en in de plaats staan er al 39 moeraseiken. Rondom de rotonden, waar het kunstwerk Vaders Einde van Theo Blickx staat, worden vier nieuwe treurwilgen aangeplant”, zegt Sofie Vincke.

kerkhof-strooiweide-kapellen.jpg
©rr

Afscheidstuin

In de loop van het jaar wordt ook werk gemaakt van de aanleg van een afscheidstuin. Die komt linksvoor in de Heidestraat. Het bosje achter de huidige strooiweides en urnenkelders wordt omgevormd tot een urnenbos. Daar kunnen dan wel alleen biologisch afbreekbare urnen ondergronds worden geplaatst. Doorheen het bos komt een kronkelpaadje.

citaten: gva.be – eigen redactie – 25-1-17 – Foto’s: Christophe Bruyneel

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button