BegraafplaatsenNieuws

Nieuw beheersplan voor het Antwerpse Schoonselhof

Nieuw beheersplan voor het Antwerpse Schoonselhof: Het Antwerpse Schoonselhof: Een Erfgoedjuweel in Wording

Niemand betwist het: het Schoonselhof draagt terecht de titel van het ‘Antwerpse Père-Lachaise’, het befaamde kerkhof in Parijs. Met zijn 84 hectare is deze Antwerpse parkbegraafplaats dubbel zo groot en maakt indruk door het indringende samenspel van erfgoed, natuur en grafkunst. Nu heeft het college een nieuw beheersplan voor de komende 24 jaar goedgekeurd, wat volgens schepen Els van Doesburg (N-VA) vier pijlers omvat: natuur, erfgoed, geschiedenis en alternatieve begrafenisvormen.

Op het Schoonselhof reis je inderdaad door de geschiedenis van Antwerpen, met verhalen over bekende Antwerpenaren als Paul van Ostaijen, Ferre Grignard en Peter Benoit, maar ook over minder bekende Sinjoren. De diversiteit is groot, met een militair en Joods perk, en een plek voor de verdwenen polderdorpen. Een nieuw columbarium biedt bovendien de mogelijkheid om de as van huisdieren bij te zetten, in lijn met een recent Vlaams decreet.

Schepen Van Doesburg koestert ambitieuze plannen voor het Schoonselhof. Ze wil het beter op de kaart zetten als Europees funerair erfgoed, met aansluiting bij The Association for Significant Cemeteries of Europe. Nieuwe erfgoedwandelingen en ‘nocturnes’ op zomeravonden moeten het park toegankelijker maken, niet alleen voor Antwerpenaren, maar ook voor toeristen. Zelfs een vioolconcert is niet uitgesloten, mits het past in de serene sfeer.

Nieuwe ontwikkelingen

  • Een nieuw columbarium waar mogelijk ook as van huisdieren samen met hun baasjes kan worden bijgezet.
  • Verbeterd waterbeheer om het park in optimale conditie te houden.
  • Een urnenbos voor het begraven van bio-afbreekbare urnen.
  • Een nieuw burgerlijk ereperk dat in mei zal openen.

Het beheer van het Schoonselhof is geen sinecure. De stad is eigenaar van zo’n 6.000 grafmonumenten, waarvan de betrokken families niet meer omkijken. Tegelijkertijd moet het historische kasteel Schoonselhof worden gerestaureerd, waarvoor de stad op zoek is naar een private investeerder. Ook de Neerhoeve, een 16de-eeuws gebouw naast het kasteel, ondergaat momenteel een grondige opknapbeurt.

Met dit ambitieuze beheersplan wil Antwerpen het Schoonselhof verder ontwikkelen tot een uniek funerair erfgoed, waar natuur, geschiedenis en hedendaagse begrafenisvormen harmonieus samenkomen. Schepen Van Doesburg droomt al van ‘nocturnes op zomeravonden’ – een visie die wellicht menig Antwerpenaar en toerist zal aanspreken.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button