BasisinformatieCrematoriaNieuwsVraag en Antwoord

Kan een begrafenisondernemer in Vlaanderen een crematorium bezitten?

Kan een begrafenisondernemer in Vlaanderen een crematorium bezitten?

Een begrafenisondernemer kan in Vlaanderen geen crematorium bezitten.  Waarom niet?  Omdat enkel de overheid een crematorium via een intercommunale samenwerking een crematorium kan optrekken en uitbaten.  Begrafenisondernemers of uitvaartbedrijven die zeggen dat men dat wel bezit, hebben het fout.  Want dat kan helemaal niet.

Regels aan de bouw van een crematorium verbonden

Het bouwen van een crematorium in Vlaanderen gebeurt niet zomaar.  Er zijn regels aan verbonden.  Zo moet elk crematorium specifieke eigenschappen hebben.  Het moet een plaats hebben voor asbestemmingen rondom of in de buurt van het crematorium, aula(‘s) en koffieruimten.  Daarnaast uiteraard ook de technische ruimte voor de crematies zelf.

Voor inwoners van aangesloten gemeenten gelden er veelal andere tarieven

Intercommunale samenwerkingen zijn veelal gemeenten die samen een crematorium voorzien voor hun inwoners.  De tarieven voor crematies van burgers die wonen in de aangesloten gemeenten, zijn veelal iets lager dan de niet-inwoners van de deelnemende gemeenten.

Crematie wordt vaker gekozen

Crematie wordt steeds vaker gekozen.  De nood voor nieuwe crematoria is dus hoog.  Belgische crematoria zijn er in aantallen een stuk minder dan deze in Nederland.  Vandaag staat het nieuwe crematorium van Oostende in de steigers, als het nieuwste crematorium van West-Vlaanderen, naast het crematorium van Brugge en Kortrijk.

 

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. We hebben onlangs onze grootmoeder verloren. Ik wist niet dat alleen de overheid via een intergemeentelijk samenwerkingsverband een crematorium kan bouwen en exploiteren. Ik dacht altijd dat begrafenisondernemers er ook een konden bezitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button