BegraafplaatsenNieuws

De multiconfessionele begraafplaats achter het kerkhof van Schaarbeek breidt uit met twee percelen

Er komen 2500 plaatsen bij

De multiconfessionele begraafplaats achter het kerkhof van Schaarbeek breidt uit met twee percelen.  Zo komen er tot 2500 plaatsen extra bij. Dat is nodig, laat de directeur de multiconfessionele begraafplaats weten. “Ik kon geen tien jaar meer verder.”

De begraafplaats behelst momenteel drie percelen achteraan het kerkhof van Schaarbeek, elk met zo’n 3.500 à 4.000 plaatsen. Maar die zijn weldra helemaal vol met graven. “Er zijn momenteel zo’n 350 aanvragen per jaar”, vertelt Ludo Beckers van de Intercommunale van Teraardebestellingen, die de Multiconfessionele Begraafplaats in Evere uitbaat. Het zou gaan om zo’n 2.500 nieuwe plaatsen, staat te lezen in Bruzz.be

Op deze multiconfessionele begraafplaats liggen vooral moslims, joden en orthodoxe christenen begraven. Die drie geloofsgemeenschappen hebben elk hun eigen manier van begraven, en kunnen daarom niet altijd terecht op een conventionele begraafplaats.

“De plaatsen die ik nu opvul, kan ik pas ten vroegste in 2044 hergebruiken”, zegt directeur Beckers. “De meeste moslims en joden kiezen voor lange consessies, zodat bovenop hun graven voor 50 jaar lang geen andere dode kan komen. Vroeger lieten moslims hun doden altijd repatriëren. Zij moeten begraven worden op de juiste manier – zijlings, en gericht naar Mekka. Daar zijn ze erg streng op, maar daar is op onze conventionele kerkhoven niet altijd plaats voor”. Dat zorgt er natuurlijk voor dat de multiconfessionele begraafplaats snel gevuld raakt. Ook Jette, Anderlecht en Vorst hebben ondertussen hun eigen multiconfessionele begraafplaats.

De twee percelen die vrijkomen achteraan het kerkhof van Schaarbeek, komen als geroepen voor de begraafplaats. Op de conventionele begraafplaats hadden ze de extra plaatsen niet nodig – integendeel. Aangezien christenen en vrijzinnigen zich steeds vaker verassen, komt op conventionele begraafplaatsen net plaats vrij, in andere geloofsgemeenschappen is dat niet het geval.

Twee jaar geleden werd ook beslist om op de begraafplaats een ceremoniële ruimte te bouwen, maar die kwam er vooralsnog niet.

bron: bruzz.be

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close