Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Hoe kijken we naar de toekomst, bij begrafenissen?

Hoe kijken we naar de toekomst, bij begrafenissen?

De wereld gaat met z’n tijd mee, hoe zal dat bij de uitvaart gebeuren?

hoe-kijken-we-naar-de-toekomst-van-begrafenissenDoor de jaren heen zagen we veel veranderen in de wereld van de begrafenissen. Dit vooral in het Vlaamse landschap. We verkregen ons eigen Vlaamse decreet en crematie nam meer en meer de plaats in van de gewone begrafenis. Een trend die zich vandaag nog steeds doorzet.

Maar hoe zal de begrafenis dan veranderen?

De komst van de wagen heeft de uitvaart doen veranderen. Wanneer men vroeger met koets de kist vervoerde, werd het al snel de wagen die het vervoer van de overledene voor zich nam. Zo zijn er op dit ogenblik ook veranderingen op komst. Een nieuwe manier van lijkbezorgen zou wel eens zijn intrede kunnen maken in de toekomst, het resomeren. Op dat vlak blijft er in het buitenland, toch nog veel nieuws te rapen.

Zal men sneller een burgerlijke uitvaart bestellen in plaats van een kerkelijke?

Vandaag zien we nog veel kerkelijke uitvaarten. Maar, de burgerlijke uitvaart in het crematorium of de aula van de begrafenisondernemer zit ook in de lift. De klassieke eucharistieviering is al omgezet naar een gebedsdienst en wanneer men uitdrukkelijk vraagt naar een priester, kan men nog steeds een eucharistieviering verkrijgen. Toch zal naar alle waarchijnlijkheid, de burgerlijke persoonlijke uitvaart, de voorhand nemen.

Producten worden milieuvriendelijker

De uitvaartproducten en dan vooral de lijkkisten of lijkwaden, dienen in Vlaanderen aan strenge normen te voldoen. Hier is men meer bewust van het feit dat ook de uitvaartsector zijn effect heeft op het milieu. Groene producten zullen wellicht in de toekomst een ‘hot item’ worden, en de manier waarop wij zullen omgaan met de overledene zal misschien veranderen. Kijk maar naar de aanleg van vele ‘groene begraafplaatsen’, waarvan wij in de toekomst ook veel meer zullen horen. Deze trend zet zich door en geeft de consument de keuze om anders om te gaan met het onderwerp ‘overlijden’.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button