Archief

De uitvaartindustrie en de toekomst

De uitvaartindustrie

De uitvaartindustrie anno 2012 en de toekomst

de uitvaartindustrieDe uitvaartindustrie vandaag en zijn toekomst. Het is bijna Allerheiligen en dat is voor verschillende media het ideale moment om over de uitvaartindustrie te schrijven. Over het hoe, wat en waar. Maar ook vooral, hoeveel. Het stijgende aantal crematies in ons land, zorgt voor een verandering van het kerkhofbezoek. De mogelijkheden qua asbestemming zijn groot. Dat is niet het enige dat verandert vandaag.

De uitvaartindustrie voert al een aantal jaren veranderingen door. Niet alleen kleinschalig maar zeker ook grootschalig. Dat kleine begrafenisondernemers meer en meer verdwijnen in grote bedrijven, is geen nieuwtje meer. Het is de harde realiteit. De bedrijven die van vader op zoon werden overgenomen, zijn schaars geworden. Wie wil er immers dag en nacht werken om begrafenissen voor te bereiden en uit te voeren?

Het werk van de begrafenisondernemer, onderschat?

Het werk van de begrafenisondernemer wordt vaak onderschat. Men ziet de begrafenisondernemer vaak als de man in het nette pak en de mooie lijkwagen of volgwagen. Wat er achter de schermen van een begrafenisonderneming afspeelt, doet schrikken voor de man in de straat. De klok rond staat hij paraat, uw begrafenisondernemer. Toch verandert de stiel en snel.

Grote en kleine spelers

Dit jaar speelde de overname van S&C door Dela een hoofdrol. De uitvaartverzekeraar, Lilas, zoals het vaak nog genoemd wordt, werd overgenomen door het Nederlandse bedrijf Dela. Hiermee kreeg Dela bijna alle uitvaartpolissen in België in handen. Iedereen weet dat Dela uitvaartverzekeringen verkoopt én de uitvaarten dan ook zelf uitvoert, begrafenisondernemingen overneemt en zo een groot deel van onze onafhankelijk begrafenisland, wat we vroeger allemaal waren, wil inpalmen.

Een tegenspeler voor Dela is er niet. We zien wel schaalvergroting binnen bestaande onafhankelijke uitvaartbedrijven, die andere kleine ondernemingen overnemen. Een zet om te kunnen overleven, wanneer kinderen en kleinkinderen in een bestaande zaak, toch verder willen met het familiebedrijf. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om als begrafenisondernemer verder te kunnen.

Een sector die aanzienlijke inversteringen vraagt

Het is immers een sector die om veel investeringen vraagt. Om mee te kunnen met de trends in de sector, zoals de burgerlijke uitvaarten, bouwt men een aula. Deze aula kost een veelvoud van een nieuwe lijkwagen. Om nog maar te zwijgen van het onderhoud en de personeelskosten waarmee een begrafenisondernemer geconfronteerd wordt. Want hoe je het ook draait of keert, een begrafenis kan een begrafenisondernemer zelden alleen uitvoeren.

Wat de toekomst zal brengen, weet niemand. Er zijn stemmen die vertellen dat de stijgende vraag naar crematie verder zal doorzetten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de schaalvergroting in de uitvaartsector ook een grote rol spelen. Begrafenisondernemers zullen verder overgenomen worden door andere grote bedrijven. Zeker wanneer er geen opvolging te vinden is. Misschien zal de markt van de uitvaartverzekeringen verder groeien, daarin is nog veel potentieel. Toch wanneer men ons land vergelijkt met andere Europese landen, daar is een uitvaartverzekering standaard.

De tradities van de Belgische bevolking

Of de Belg te vinden is voor een begrafenisondernemer die opgaat in andere grote ondernemingen, is nog maar de vraag. Men houdt graag vast aan zijn eigen begrafenisondernemer, staat er plots iemand anders voor de deur, ongekend, kan dat voor een teleurstelling zorgen. Doch zal men de nieuwe generaties verder aan het werk zien de komende jaren. Mensen met liefde voor het vak zijn niet snel te vinden, maar ze zijn er.

De opleiding tot begrafenisondernemer of ritueelbegeleider zal vernieuwd worden. Een moderne uitvaart vraagt een moderne aanpak. Een begrafenisondernemer gebruikt de modernste programma’s zoals Photoshop of Indesign. Het spreekt voor zich dat de nieuwe generatie dit zal moeten leren. Beeld, klank en foto zal meer gebruikt worden, zeker wanneer de burgerlijke uitvaarten groeien. Dit geeft de mogelijkheid om een uitvaart zeer persoonlijk te maken.

Wanneer men ons land vergelijkt met andere Europese landen, zijn we anders. Andere landen hebben al veel langer te maken met grote uitvaartbedrijven en uitvaartverzekeraars onder één dak. Net daarom is ons land zo’n aantrekkelijk land. Er is een enorm potentieel om deze markt te industrialiseren. Heeft dit effect naar de factuur voor de begrafenis of de ambachtelijkheid van een begrafenis? Wie zal het zeggen? De tijd brengt raad.

27/10/2012

Share/Bookmark

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button