Uitvaartgids

De uitvaartsector in ons land

Hoe ziet de uitvaartsector er in ons land uit?

De Vlaamse uitvaartsector

De Vlaamse uitvaartsector heeft zich de laatste jaren in twee of meerdere grote kampen opgedeeld. Enerzijds heeft men de onafhankelijke uitvaartondernemers en anderzijds heeft men de Nederlandse Uitvaartverzekeraar Dela. Dela kocht intussen al vele uitvaartondernemingen op in ons land. Hier kan men spreken over een schaalvergroting in de uitvaartsector. Ook de onafhankelijke uitvaartondernemers zitten niet stil en investeren in de toekomst.

Om de groei van buitenlandse ondernemingen zoals Dela tegen te gaan, proberen uitvaartondernemers de krachten te bundelen. In het Antwerpse landschap hebben ondernemingen zich al samengevoegd om het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe trend in de uitvaartsector. De onafhankelijke begrafenisondernemers, gebundeld in de beroepsvereniging Varu, zien liever geen verketening van de uitvaartsector, zoals dat nu op dit moment het geval is met de Nederlandse onderneming Dela.Daardoor lijkt de Belgische uitvaartsector steeds meer op de politieke situatie in ons land. Opgedeeld in twee of meerdere kampen.

Niet alleen de verketening is een verandering die men ziet. Men zou ook graag crematoria willen bouwen die niet langer onder controle staan van de overheid. Beroepsverenigingen kanten zich tegen de intercommunale optrek van nieuwe crematoria. Dit omdat deze crematoria voorzien zijn van aula’s om afscheidsplechtigheden te houden. Net nu wordt er door vele begrafenisondernemers fors geïnvesteerd in eigen aula’s. Daarom vindt men dat door de komst van meer intercommunale crematoria, de overheid aan oneerlijke concurrentie doet. Onze buurlanden hebben al veel langer privé crematoria. In handen van één of meerdere uitvaartbedrijven die hun rouwende families zelf van crematie kunnen voorzien.

Kortom, de Vlaamse uitvaartsector is meer dan ooit in beweging. Een wereld vol verandering en die probeert te werken aan een modern hedendaags imago.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button