Nieuws

Gaat thuisopbaring vaker gebeuren?

Deze week kwam de thuisopbaring goed in beeld in de VRT reeks: ‘Komen te gaan’.  Volgens de begrafenisondernemer die de thuisopbaring heeft uitgevoerd, zal het steeds vaker gevraagd worden.  Omdat mensen hun dierbare langer thuis willen hebben voorafgaand aan de uitvaart of crematie.

Toch ondervinden begrafenisondernemers soms het omgekeerde.  Wanneer iemand overlijdt, moet de overledene zo snel mogelijk overgebracht worden naar het rouwcentrum van de begrafenisondernemer.  Dat is vandaag in Vlaanderen gebruikelijker en veelal op vraag van de nabestaanden.

Het is soms raar te vatten wanneer iemand nog leeft, een dierbare zeker thuis moet blijven.  Wat begrijpelijk is, maar wanneer men overlijdt, het lichaam van de persoon zo snel mogelijk moet worden weggebracht.

Zal de thuisopbaring aan terrein winnen?  Misschien wel, maar misschien ook niet.  Misschien blijven de dingen wel zoals ze zijn en komen mensen liever hun dierbare bezoeken in het rouwcentrum van de begrafenisondernemer.

Veel zal misschien ook afhangen van welke familie en hoe die familie de dingen ziet.  In Nederland wordt het veel vaker gedaan dan in Vlaanderen.  De begrafenisondernemer is veelal het beste voorzien van koeling en voorzieningen om de overledene zo goed mogelijk te bewaren en op te baren.

Afwachten wat de toekomst zal brengen en of men vaker thuisopbaring zal kiezen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button