Nieuws

Grafrechten kosten handenvol geld in bepaalde regio’s van Nederland

grafBegraven worden in een graf, wordt een luxeproduct in Nederland.  De kosten van een grafconcessie lopen er hoog op.  Dit is dan nog buiten de algemene kost gerekend van de begrafenisondernemer.  Crematie zal daardoor nog meer de bovenhand krijgen.  

Steeds meer Zeeuwen in Nederland kiezen noodgedwongen voor cremeren in plaats van begraven.  Reden zijn de oplopende grafkosten. Uitschieter dit jaar is Middelburg, dat de tarieven met bijna de helft heeft verhoogd. “Het is bizar wat de gemeente heeft gedaan”, zegt Henk-Jan Minnaard, uitvaartverzorger bij Jobse in Middelburg.

Een echte keuze tussen cremeren en begraven hebben veel Zeeuwen niet meer, is de ervaring van begrafenisondernemers. Mensen moeten duizenden euro’s aan een gemeente betalen om een overledene ter aarde te bestellen.

Onmogelijkheid

Dat geld heeft lang niet iedereen. Minnaard: “Toen iemand van mij hoorde wat begraven kost, zei hij: ‘Doe dan maar cremeren’. Gemeenten creëren met deze tarieven voor mensen een onmogelijkheid. De onmogelijkheid van een graf.”

De verschillen tussen gemeentelijke grafkosten blijven enorm. Nabestaanden in bijvoorbeeld Noord-Beveland en Vlissingen zijn ruim drie keer zo duur uit als in Hulst, zo blijkt uit een inventarisatie van de PZC. Noord-Beveland komt als duurste uit de bus. Daar kost een graf voor dertig jaar alles bij elkaar ruim 4800 euro. Dat is in Hulst 1440 euro.

Elf van de dertien gemeenten hebben dit jaar hun tarieven verhoogd, met als uitschieters Vlissingen en Reimerswaal (+5 procent), Noord-Beveland (+10 procent) en vooral Middelburg (+45 procent). Hulst en Terneuzen hielden de prijzen gelijk.

Dit met pzc.nl op hun website

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button