BegraafplaatsenNieuws

Historische rondleidingen op begraafplaats Sint-Jan te Kortrijk

Op zondag 25 juni kunnen geïnteresseerden een gratis rondleiding volgen op de sfeervolle begraafplaats Sint-Jan in Kortrijk. De focus ligt op de zeventig kloosterperken die deze begraafplaats rijk is. Anne-Mie Havermans en Ann Voets, beiden onderdeel van het onderzoeksteam voor de begraafplaats Sint-Jan, nemen je mee terug in de tijd en belichten wat de verschillende kloosterordes typeerde.

De Sint-Jansbegraafplaats heeft uitzonderlijk veel kloosterperken, wel 70 verspreid over de hele begraafplaats. Vooral de oudste kloosterperken vallen op door hun typerende vormgeving, die verwijst naar de geschiedenis van Kortrijk. Tijdens deze rondleiding leer je hoe de kloosterlingen leefden en wat hen motiveerde om in te treden en zich in te zetten voor gezondheidszorg en onderwijs.

Er is echter meer dan alleen historische informatie: voor deze gelegenheid worden bloembinders ingeschakeld om sommige van deze mooie perken letterlijk in bloei te zetten. Parallel aan het gebruik van Sint-Jan decoratie traditie, zijn er bloembinders gevraagd om enkele graftuinen van kloosterordes creatief te bebloemen.

De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en er zijn twee mogelijkheden om mee te lopen: om 10 uur ’s ochtends of om 13:30 ’s middags. Inschrijven kan via kortrijk.be/rondleidingen. Mis deze unieke kans niet om meer te leren over de rijke geschiedenis van Kortrijks kloosters en hun impact op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button