BegraafplaatsenNieuws

Een nieuwe troostplek voor wie verdriet heeft in Kaprijke

In Kaprijke, een gemeente in Oost-Vlaanderen, is er sinds kort een nieuwe troostplek. Deze plek is bedoeld voor mensen die geen graf kunnen bezoeken van hun dierbare of voor wie behoefte heeft aan een rustige en serene plek om te rouwen of te herinneren.

De troostplek bevindt zich op de begraafplaats van Kaprijke en bestaat uit een gedenksteen met daarop de woorden “Hier vind je rust”. Rondom de steen zijn er bankjes geplaatst waar men kan zitten en nadenken. Ook is er ruimte om bloemen neer te leggen of kaarsjes te branden.

Het idee achter deze troostplek komt voort uit het besef dat niet iedereen in staat is om het graf van zijn of haar geliefde te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die ver weg wonen, geen transportmiddel hebben of door omstandigheden niet in staat zijn om naar het graf toe te gaan. Ook kan het zo zijn dat iemand simpelweg behoefte heeft aan een rustige plek om stil te staan bij het verlies.

Het initiatief wordt dan ook met open armen ontvangen door de bewoners van Kaprijke en omliggende gemeenten. Het is mooi om te zien hoe deze gemeente op deze manier invulling geeft aan haar sociale rol en tegemoetkomt aan de noden van haar burgers.

Voor wie behoefte heeft aan meer ondersteuning bij rouw- en verliesverwerking zijn er in België verschillende organisaties die hierbij kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld de Vlaamse Vereniging voor Nabestaanden na Zelfdoding (VVN), de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en de Stichting tegen Kanker.

Kortom, met deze troostplek geeft Kaprijke een mooi signaal af aan haar inwoners en toont ze dat ze begaan is met het welzijn van haar burgers. Een mooie en inspirerende actie die hopelijk navolging krijgt in andere gemeenten.

bron: eigen redactie en hln.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button