Nieuws

In Essen kiest acht op de tien voor crematie

In Essen kiest acht op de tien voor crematie

Het lijkt erop dat de voorkeur voor crematie boven begrafenis steeds populairder wordt in Essen. Uit recente cijfers blijkt dat slechts twee op de tien mensen ervoor kiezen om een dierbare te begraven, terwijl ruim tachtig procent opteert voor een crematie.

Cijfers opgevraagd

Raadslid Jan Suykerbuyk (CD&V) heeft de cijfers opgevraagd en constateert dat het aantal crematies in Essen de afgelopen drie jaar met bijna twaalf procent is gestegen. In 2022 werden er 154 crematies uitgevoerd, tegenover 137 in 2019.

Tegelijkertijd daalde het aantal begrafenissen van 41 in 2019 naar 33 in 2022, wat neerkomt op een vijfde minder in slechts drie jaar tijd. Ook zag men een stijging van acht naar dertien wilsbeschikkingen gedurende dezelfde periode.

Cremeren aantrekkelijk

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor crematie boven begrafenis. Eén daarvan is dat het minder duur kan zijn dan een traditionele begrafenis, omdat er geen kosten zijn verbonden aan het graf en de grafsteen. Daarnaast vinden sommige mensen het idee van cremeren aantrekkelijk omdat het zorgt voor meer flexibiliteit bij de planning van een herdenkingsdienst.

Toch blijft begraven ook nog steeds een populaire keuze voor sommigen. Het biedt bijvoorbeeld fysieke nabijheid en troost voor nabestaanden die regelmatig naar het graf kunnen gaan om te rouwen.

Eigen voorkeuren

Wat de keuze ook is, het is belangrijk om te onthouden dat ieder individu zijn of haar eigen voorkeuren heeft als het gaat om afscheid nemen van een dierbare. Het is daarom essentieel om deze wensen te respecteren en na te leven, zodat er op een passende manier afscheid kan worden genomen en de overledene de laatste eer wordt bewezen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button