BasisinformatieNieuws

Kan ik zomaar mijn lichaam doneren aan een universiteit bij overlijden?

Veel mensen willen hun lichaam schenken aan de wetenschap bij overlijden.  Echter zomaar een overleden lichaam naar een universiteit brengen, gaat niet.  Men moet bij een specifieke universiteit geregistreerd staan.  Wat inhoudt dat je bij leven jezelf moet aanbieden bij de universiteit en wanneer je daarvoor in aanmerking komt, krijg je een unieke nummer en een pasje.

Deze unieke nummer is een dossiernummer.  Het pasje is dus een vorm van bewijs dat men bij overlijden in aanmerking komt om een schenking van het lichaam te doen.  Bij overlijden moet er dus eerst contact gemaakt worden met de specifieke universiteit van registratie, om te horen of er plaats is om een lichaam te ontvangen.

Verschillende redenen waarom men dit wil

Er zijn verschillende redenen waarom men zijn of haar lichaam wil doneren.  Enerzijds omdat men de uitvaartkosten niet wil betalen, of nabestaanden er niet mee lastig wil vallen.  Anderzijds omdat men effectief de wetenschap en de mensheid ermee verder wil helpen.

Wat velen niet weten, is dat niet alle universiteiten een begrafenis of crematie betalen.  Er zijn er die een kist en crematie voorzien, maar er zijn er ook die het lichaam na een tijdje het lichaam terug overhandigen aan de familie, om dan de crematie of begrafenis te laten plaatsvinden.

Kosten zijn er altijd

Kosten zijn er altijd aan verbonden.  Een begrafenisondernemer moet het lichaam opbaren, onder koeling brengen en de nodige documenten regelen, alvorens het lichaam naar de universiteit kan gebracht worden.  Soms zijn uitvaarten na schenking aan de wetenschap duurder dan een gewone uitvaart.  Omdat er nog vervoerskosten van en naar de universiteit aangerekend worden.  Die universiteiten liggen vaak verder weg dan de woonplaats van de overledene.

Daarnaast is een schenking aan de wetenschap, met teruggave van het lichaam na gebruik in de universiteit, een onaangenaam gebeuren voor de nabestaanden.  Soms komt een lichaam pas na twee jaar terug en moet men als nabestaanden terug bij de begrafenisondernemer gaan om alle verdere afhandelingen te regelen.  Zeker niet eenvoudig op emotioneel vlak, dat kunnen begrafenisondernemers getuigen. Het is dus wijs om goed na te denken of men een schenking doet om de juiste redenen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button