NieuwsResomeren

Nederlandse gezondheidsraad geeft positief advies voor het resomeren, composteren niet

Nederlandse gezondheidsraad geeft positief advies voor het resomeren, composteren niet

De Nederlandse gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht over de nieuwe uitvaartwet in Nederland.  In het advies aan de bevoegde minister staat er geschreven dat men het resomeren zou mogen opnemen in de nieuwe uitvaartwet.  Dat is een opvallende positieve stap in de richting van het goedkeuren van het resomeren in Nederland.

Composteren, daar moet er nog op gewacht worden, dat wordt niet geadviseerd om op te nemen in de nieuwe wet.  Nu kan er in Nederland worden begraven, gecremeerd, lichaam doneren en als alles goed gaat het resomeren.

De Nederlandse gezondheidsraad schrijft:

Krachtens de huidige wet wordt het lichaam van een overledene begraven, gecremeerd of gedoneerd aan de wetenschap. Er zijn echter nieuwe technieken in ontwikkeling, zoals alkalische hydrolyse en composteren.

Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Gezondheidsraad een beoordelingskader opgesteld voor de toelaatbaarheid van dergelijke nieuwe technieken.

Kernwaarden daarbij zijn veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. Volgens het door de raad voorgestelde kader is alkalische hydrolyse in beginsel wel en composteren vooralsnog niet toelaatbaar.

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button