BegraafplaatsenNieuws

Nieuw geactualiseerd reglement voor begraafplaats Lo-Reninge

Nieuw geactualiseerd reglement voor begraafplaats Lo-Reninge

Na jarenlang gebruik was het oude reglement van de begraafplaats in Lo-Reninge dringend aan vernieuwing toe. Het nieuwe reglement is nu van kracht en heeft betrekking op de begraafplaatsen, retributies en problemen met betrekking tot het begraven van behoeftigen.

Noodzakelijk

Volgens burgemeester Lode Morlion was het absoluut noodzakelijk om de regels aan te passen aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Het nieuwe reglement is een uitgebreid document met ingrijpende veranderingen, waar hard aan gewerkt is door de medewerkers van de dienst Burgerzaken.

Een van de belangrijkste veranderingen betreft concessies. Voorheen waren er alleen concessies voor 30 jaar beschikbaar. Vanaf nu zullen er concessies zijn voor zowel 15 als 30 jaar, die ingaan bij de eerste bijzetting in plaats van bij de laatste. Concessies kunnen worden verlengd met 15 of 30 jaar.

Kosten verhoogd

Daarnaast zijn ook de kosten voor concessies, grafkelders en urnenkelders verhoogd. Een concessie voor 30 jaar kost nu €600,- in plaats van €500,-. Dit tarief wordt gehalveerd bij een concessie voor 15 jaar. Voor een urne of een nis in het columbarium betaalt men ook €300,-. Voor mensen die kiezen voor een natuurlijke begrafenis zonder kist, maar alleen met as, geldt eveneens een bedrag van €300,-.

Het nieuwe reglement introduceert ook veranderingen met betrekking tot grafkelders en grafmonumenten. In een grafkelder kunnen nu 1, 2 of 3 lijkkisten worden bijgezet, evenals 1 tot 6 extra asurnen, indien technisch haalbaar. In een urnenkelder kunnen nu 1 of 2 asurnen worden geplaatst, met een maximum van 4 asurnen. Een columbariumnis biedt ruimte voor maximaal 2 asurnen. Deze aanpassingen zijn gedaan om de kosten te verminderen en plaatsgebrek tegen te gaan.

Procedures voor hergebruik van grafmonumenten

Het nieuwe reglement bevat ook procedures voor het hergebruik van grafmonumenten. Alle kosten hiervoor zijn voor rekening van de concessiehouder, maar deze krijgt in ruil daarvoor wel een concessie van 30 jaar. Verder zal er ook een “sterretjesweide” worden gecreëerd, een sobere locatie in een groene omgeving waar mensen die kiezen voor natuurlijke begraving terecht kunnen.

Om ervoor te zorgen dat behoeftigen ook recht hebben op een waardige begrafenis, is er in het nieuwe reglement ook een procedure vastgelegd voor tussenkomst in de begrafeniskosten. Daarnaast zullen monumentale grafstenen worden geïnventariseerd om het onderhoud te verbeteren.

Herinrichting

Ten slotte wordt er in het nieuwe reglement aandacht besteed aan het beheer en de inrichting van de begraafplaatsen. Er wordt duidelijk omschreven hoe procedures moeten verlopen met betrekking tot het verwijderen van graftekens en zerken, het intrekken van concessies vanwege verwaarlozing en het ruimen van stoffelijke overschotten.

Het nieuwe geactualiseerde reglement voor de begraafplaats in Lo-Reninge is een belangrijke stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is en dat elke overledene een waardige laatste rustplaats krijgt.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button