BegraafplaatsenNieuws

Nieuwe groene zone op oude begraafplaats in Saswijk te Bredene

Nieuwe groene zone op oude begraafplaats in Saswijk te Bredene

Bredene heeft plannen om een nieuwe groene zone te creëren op de voormalige begraafplaats Saswijk. Naast het behouden van de open ruimte, wil het gemeentebestuur ook een herdenkingsmonument plaatsen ter ere van de verdwenen begraafplaats.

Transformatie

De locatie waar eens de begraafplaats Sas gevestigd was, heeft de afgelopen jaren een ware transformatie ondergaan. Het gebied, genaamd Kop van ’t Sas, strekt zich uit van het technische dienstencentrum tot aan het einde van Koninklijk Werk IBIS. Volgens Kristof Vermeire, schepen van ruimtelijke ordening, is dit gebied oorspronkelijk gedeeltelijk als industriezone bestemd geweest. Echter, door middel van een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is het omgezet naar een strategisch woongebied. Inmiddels is deze zone getransformeerd van een vervallen industrieterrein naar een vernieuwde buurt.

Het perceel grond waarop de voormalige begraafplaats Sas was gelegen, is voor één derde eigendom van het gemeentebestuur (1.672 m²), terwijl het overige grotere gedeelte (3.787 m²) in handen is van de kerkfabriek Sas. Het gemeentebestuur zou dit eigen stuk grond kunnen verkopen en hiermee aanzienlijke inkomsten genereren door er bijvoorbeeld woningen op te bouwen. Echter, zij hebben ervoor gekozen om dit niet te doen. “Aangezien het ons eigendom is, kunnen we zelf de bestemming ervan bepalen en hebben we besloten om het als open ruimte te behouden,” aldus schepen Vermeire.

Groene zone

“We willen op deze locatie een nieuwe groene zone creëren en we hebben ook de intentie om er een monument ter herdenking van de begraafplaats te plaatsen,” zegt Kelly Spillier, schepen van milieu. Het is echter belangrijk om op te merken dat de groene zone alleen zal worden gerealiseerd op het stuk grond dat in handen is van het gemeentebestuur. De kerkfabriek heeft ervoor gekozen om het grotere perceel te verkopen aan de hoogste bieder. Het gemeentebestuur betreurt deze keuze en doet een oproep aan de kerkfabriek om alsnog samen te werken aan een uitgestrekte groene zone. Voor het gemeente-eigendom zal er in ieder geval een inrichtingsplan worden opgesteld, waarbij input van de bewoners wordt meegenomen.

Met de creatie van deze nieuwe groene zone en het herdenkingsmonument hoopt Bredene niet alleen een mooie open ruimte te behouden, maar ook respect te tonen voor de geschiedenis van de voormalige begraafplaats Saswijk. Het project biedt ook mogelijkheden voor ontspanning en recreatie voor zowel bewoners als bezoekers van Bredene.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button