Archief

Nood aan kleine crematoria

Nood aan kleine crematoria

Er is nood aan kleine crematoria in ons land

nood aan kleine crematoria op industrieparkenEr is een nood aan kleine crematoria in ons land, meer bepaald, crematoria op industrieparken zonder afscheids- of koffietafelruimten. Dat meldt de VRT vandaag. Het is geen geheim dat begrafenisondernemers graag eigen crematoria willen bouwen, om zelf crematie te kunnen aanbieden aan hun rouwende families.

Toch is dit niet toegelaten door het Vlaamse decreet, zo vertelt Kris Coenegrachts, de directeur van het crematorium in Lochristi. Crematie in Nederland is soms tot drie maal de prijs van een crematie in ons land, dit komt volgens Coenegrachts door het feit dat de crematoria privé worden uitgebaat en er soms tot drie cremtoria in één gemeente geopend worden.

Crematie zit in de lift, crematoria te weinig?

Dat de vraag naar crematie stijgt, is geen leugen. Crematie zit in de lift, dus zijn er crematoria te weinig. Vlaanderen zal de komende jaren drie cremtoria bij krijgen, anderen worden voorzien van meer capaciteit. Wanneer er kleine crematoria zonder aula worden opgetrokken, moet men de afscheidsplechtigheid elders houden. Het Vlaams decreet voorziet echter dat crematoria worden gebouwd met verschillende voorzieningen en met een intercommunale samenwerking.

De vraag is of deze kleine crematoria er snel zullen komen en of de uitvaartsector daarmee tevreden zal zijn. Gaat men dan toch nog eigen privé crematoria willen bouwen indien het mogelijk wordt? Wellicht zullen er dan toch begrafenisondernemers zijn die een eigen privé crematorium willen bouwen, al dan niet in een samenwerkingsverband met andere begrafenisondernemers. Zoals dat nu al het geval is in onze buurlanden.

Share/Bookmark

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button