BegraafplaatsenNieuws

Ontruiming begraafplaats van Wiekevorst start in september

Ontruiming begraafplaats van Wiekevorst start in september

De ontruimingen op de begraafplaats van Wiekevorst zullen starten in september. Sommige percelen zullen pas volgend jaar worden aangepakt, omdat er veel oud-strijdersgraven en erfgoedgraven liggen. Deze graven zullen in het voorjaar worden verplaatst naar speciale parken die hiervoor worden aangelegd. De overige graven op deze percelen zullen later in het najaar worden ontruimd.

Ouder dan twintig jaar

Vorig jaar heeft het lokale bestuur besloten om alle gewone graven en nissen ouder dan twintig jaar te laten ontruimen. Dit besluit leidde tot protest van sommige inwoners, die een petitie hebben gestart en een actie hebben georganiseerd op het kerkhof.

Het lokale bestuur heeft gereageerd op de kritiek door te stellen dat ze met dit besluit ongelijkheid willen voorkomen tussen kosteloze begravingen en begravingen met een gekochte concessie. Volgens het huidige reglement mogen kosteloze begravingen twintig jaar blijven liggen, terwijl begravingen met een gekochte concessie veertig jaar mogen blijven liggen. Echter werden ontgravingen vaak niet tijdig uitgevoerd, waardoor er ongelijkheid ontstond.

Startdatum

Sinds 1 augustus zijn de betreffende graven en nissen eigendom van het lokale bestuur. De ontruimingen zijn bekendgemaakt via verschillende communicatiekanalen en er is ook een aankondiging geplaatst bij elk graf en aan de ingang van de begraafplaats. De startdatum voor de ontruimingen is verplaatst van midden augustus naar midden september. Na de ontruimingen zal het team Openbaar Domein de percelen opnieuw inzaaien, wat het beste kan gebeuren tussen eind september en half oktober.

Twee percelen zullen pas in 2024 worden ontruimd, omdat er veel oud-strijdersgraven en erfgoedgraven liggen. Deze graven zullen volgend jaar worden verplaatst naar speciale parken die hiervoor worden aangelegd naast het erepark van de zusters. Daarom is besloten om de ontruiming van de andere graven op deze percelen uit te stellen tot het najaar.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button