CrematoriaNieuwsUitvaart

Prijzen van uitvaarten wellicht hoger door stijgende grondstofprijzen

Vandaag kwam het nieuwsbericht in verschillende media dat de prijzen van begrafenissen wellicht zullen verhogen.  Dit door de stijgende kost van grondstoffen én loonkost door de inflatie.  Het is niemand ontgaan dat de prijs grondstoffen de laatste maanden enorm verhoogd zijn.  Begrafenisondernemers kunnen niet anders dan deze kost doorrekenen.  Het leven wordt nu eenmaal duurder voor iedereen en dat geldt niet alleen voor de uitvaartsector, maar voor vele andere sectoren die prijsverhogingen doorvoeren.

Crematoria bekijken de onkosten van gas

Crematoria bekijken de stijgende kost van gas.  Veel crematoria cremeren op gas en de kost van deze grondstof is met grote getallen gestegen.  Deze hoge kosten moeten natuurlijk worden gerecupereerd en wellicht gaan de prijzen per crematie stijgen.  Dit zal de eindklant, de familie, op de uitvaartfactuur van de begrafenisondernemer kunnen merken.

Sommige Vlaamse crematoria hebben hun prijzen nu al met 8 à 10 procent verhoogd. “Een prijsstijging in de volledige uitvaartsector is onvermijdelijk, ik maak me dus wel wat zorgen”, aldus Johan Dexters van sectorfederatie Funebra.

Wallonië

Funebra-voorzitter Johan Dexters verwacht dan ook dat ondernemers de prijsstijgingen zullen doorrekenen aan de klanten, waardoor vooral crematies fors duurder zullen worden. “In Wallonië zien we de prijsstijging al goed, in Vlaanderen is ze nog niet zo uitgesproken. Ik verwacht wel dat die er zal komen de volgende maanden. Als we kijken naar indexatie en loonsverhoging zouden we op een stijging van 8 procent uitkomen, dat zou een grote impact betekenen. Het is nog koffiedik kijken waar we effectief gaan uitkomen.”

Begraven zonder concessie en zonder zerk kan goedkoper zijn dan cremeren

Vorig jaar werd er in België bij drie op de vier overlijdens gekozen voor crematie.  Hoewel een klassieke begraving goedkoper is dan crematie.  Enkel als men niet kiest voor een grote grafzerk en een dure grafconcessie.  Gewoon begraven in een niet geconcedeerd graf, zonder grafzerk, is veelal goedkoper dan kiezen voor een crematie.  Want het cremeren op zich is omvat ook een kost en een kist is bij crematie ook verplicht.

Uitvaarten in intieme kring

Funebra verwacht dan weer een kentering in de manieren waarop een uitvaart wordt geregeld. “Tijdens de coronacrisis hebben mensen ontdekt dat een afscheid in intieme kring ook heel mooi is. Het uitgavenpatroon is veranderd en daar komt nu nog eens de inflatie bij”, zegt Dexters.

bron: eigen redactie, vrt nieuwsdienst

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button