Archief

Radioactiviteit in overledenen

Radioactiviteit in overledenen

Radioactiviteit in overledenen en crematie

radioactiviteit overledenenRadioactiviteit in overledenen, het bestaat. Bepaalde kankers worden vandaag behandeld met speciale behandelingen waarbij, weliswaar geen grote hoeveelheid, radioactiviteit bij te pas komt. Zo heb je prostaatkanker en borstkanker die in aanmerking komen, maar ook andere kankers. Deze behandeling noemt men een behandeling met radionucliden.

Wat moet je doen als begrafenisondernemer?

Het is dus belangrijk als begrafenisondernemer dat je weet wat je moet doen. De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk dat er niet veel mensen in de directe omgeving komen van de patiënt. Maar wat als de patiënt komt te overlijden binnen een bepaalde termijn na de behandeling? Ook de familie weet niet altijd of deze behandeling gemeld moet worden, laat staan dat men er meteen aan denkt wanneer ze met de begrafenisondernemer de begrafenis bespreken.

Hoe kan je als begrafenisondernemer weten of de overledene behandeld is?

Hier zit het belangrijke voor de begrafenisondernemer. Hoe kan je weten wanneer een stoffelijk overschot behandeld werd met radioactieve stoffen? Op het MIIIC is er een rubriek waarop de vaststellende arts kan aantonen of er gevaar is voor ioniserend bestraling. Artsen kregen onlangs een informatiefiche met het aantal dagen die verlopen moeten zijn tussen de behandeling en een eventuele crematie. Althans, hiermee moet men voorzichtig zijn, genaamd “voorzichtigheidsperiode”.

Wanneer de behandeling met radioactieve stoffen en het overlijden binnen een bepaalde termijn (voorzichtigheidsperiode) vallen, is crematie niet ten volle aangewezen en kan er ook gekozen worden voor een teraardebestelling. In elk geval wordt er voorgesteld om contact op te nemen met het FANC: 02/289 21 11. Zij kunnen u best bijstaan met al de vragen die te maken hebben met dit onderwerp. (FANC=Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle)

Ook voor crematoriapersoneel is het heel belangrijk te weten wat je moet doen met een stoffelijk overschot dat te maken kreeg met zulke radioactieve behandelingen en wanneer de persoon kwam te overlijden in de voorzichtigheidsperiode. Er worden vanuit het FANC duidelijke richtlijnen meegegeven voor crematoriapersoneel.

Download de brochures van het FANC

Informatiefiche artsen met de voorzichtigheidsperiode van bepaalde behandelingen

Brochure crematoriapersoneel

Informatiefiche crematoriapersoneel

28/8/2012

Share/Bookmark

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button