ArchiefBegraafplaatsen

De stad Poperinge gaat zijn begraafplaatsen vergroenen

De stad Poperinge gaat zijn begraafplaatsen vergroenen

De begraafplaatsen van Poperinge worden groener. Afgelopen winter werden al 20.000 bloembollen in de grond gestoken. Ook de plannen voor een rouwbos of natuurbegraafplaats worden concreter. 

De begraafplaatsen in Poperinge zullen over enkele maanden een sterrenweide met herdenkingsboom krijgen. “Dat zal een metalen gegalvaniseerde boom zijn waarrond ouders kunnen rouwen van hun overleden kinderen”, zegt schepen Ben Desmyter. “Ouders kunnen er een hartje of blad inhangen. Zo kunnen ze een plek geven voor hun gevoelens van rouw en verlies. Eind maart of april moet de sterrenweide afgewerkt zijn.” De gedachten voor een heus rouwbos of natuurbegraafplaats krijgen ondertussen ook vorm. “Mensen zullen een laatste rustplaats krijgen, midden in de natuur”, zegt Desmyter. “We zijn met het Agenschap Natuur en Bos een natuurbegraafplaats of stilteplek aan het organiseren met poëzie, kunst en zitbanken. Het wordt een stille plaats waar mensen rust en troost kunnen vinden en herinneringen kunnen ophalen. We zullen met bioafbreekbare urnes werken.”

Duizenden bloembollen 

Afgelopen winter werden al duizenden bloembollen in de grond gestoken om de begraafplaatsen te vergroenen. “De bloembollen zullen voor meer beleving en kleur zorgen”, zegt Desmyter. “Tussen de graven en de stroken leggen we plantvakken aan met vaste planten. We planten ook bloembollen die elkaar opvolgen naar bloeiperiodes, om op die manier meer beleving en kleur te brengen. Dat zijn bloemen die gekozen zijn naar een beheersbaar plan naar onderhoud. Ze kunnen het hele jaar groeien en elkaar opvolgen naar bloeiperiodes, zodat we er niet veel werk aan hebben. In december of januari kunnen we die planten weer kort zetten, zodanig dat ze weer kunnen groeien. Verder komen er ook nieuwe zitbanken.” 

Meer groen 

Alle begraafplaatsen hadden vroeger een dolomietverharding. Die wordt nu stelselmatig vervangen door groen. “In de deelgemeenten zijn we volop aan het vergroenen”, zegt Desmyter. “We gaan de dolomietverharding wegnemen en die vervangen door gras. Dat zorgt voor een groenere aanblik. Voor de hoofdwegen hebben we gekozen voor grindgazon. Dat is een mengsel van grind, gazon en aarde. Daardoor heb je een goede vaste ondergrond, wat praktisch is voor mensen die minder mobiel zijn. Het gras groeit gewoon mee waardoor je een groen aanzicht hebt. En tussen de graven hebben we voor grasvergroening gekozen.” 

De stad heeft ondertussen ook een architect op de hoofdbegraafplaats gezet. “Er komt daar een nieuwe kinderbegraafplaats, afscheidsruimte en herdenkinsgmuur”, zegt Desmyter. “We zien daar ook alles aan het vergroenen met grindgazon en grasverharding. Tegen april moet alles klaar zijn.” De begraafplaatsen waren vroeger wat grijs en grauw in Poperinge. “Dat zorgde voor een desolate indruk, zonder beleving”, zegt Ben Desmyter, schepen van de Stad Poperinge. “We werden ook geconfronteerd met een niet te beste ruimtelijke ordening op die begraafplaatsen: onlogische rijen, graven die niet in een lijn staan,..”

Eigen redactie – Matthias Vanheerentals

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button