BegraafplaatsenNieuws

Succesvolle zoektocht op begraafplaats Ardooie

Succesvolle zoektocht op begraafplaats Ardooie

Afgelopen vijf maanden werd de gemeentelijke begraafplaats van Ardooie het toneel voor een unieke zoektocht georganiseerd door de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. Het doel was om vragen te beantwoorden en informatie te verzamelen over de graven die verspreid lagen over het terrein. De Heemkundige Kring van Ardooie-Koolskamp werkte samen met de organisatie om dit evenement mogelijk te maken.

50 deelnemers

Deze zoektocht was geen gewone speurtocht, maar eerder uitdagend. “Er kwamen mensen uit Ardooie die nog niet bekend waren met onze begraafplaats, en er waren ook mensen die veel interesse toonden in familiekunde, aangezien een kerkhof vaak een waardevolle bron van informatie is”, aldus Luc Vanneste, verbonden aan de Heemkundige Kring. Vooral het oudste gedeelte van de begraafplaats bleek een openbaring voor de lokale deelnemers, met verrassende graven die hun nieuwsgierigheid prikkelden. Ongeveer vijftig mensen namen deel aan deze zoektocht.

Na afloop werden alle deelnemers beloond met een receptie in het gemeentehuis, verzorgd door Eerste Schepen Krist Soenens. Er werd gezellig samengekomen onder het genot van hapjes en drankjes. Bovendien ontving elke deelnemer een attentie als blijk van waardering. Er werd ook een algemene winnaar gekozen. Lieven Houttekeete uit Ooigem ging er met de hoofdprijs vandoor, gevolgd door Wim Wullaert en Herlinde Van den Bossche, beiden uit Tielt. Bij de lokale deelnemers uit Ardooie en Koolskamp was Anja De Vooght de winnares, met Nicole Cortvriendt en Linda De Witte op een gedeelde tweede plaats. Een schiftingsvraag werd gebruikt om de uiteindelijke rangschikking te bepalen.

Lokale geschiedenis

Deze zoektocht heeft niet alleen voor plezier en vermaak gezorgd, maar heeft ook bijgedragen aan het vergroten van kennis over onze lokale geschiedenis. Het is belangrijk om onze begraafplaatsen te waarderen als historische bronnen en ze actief te betrekken in ons onderzoek naar familiekunde. Dit evenement in Ardooie heeft dit bewustzijn vergroot en hopelijk zullen er in de toekomst nog meer van dergelijke initiatieven volgen.

Al met al kunnen we concluderen dat deze zoektocht op de begraafplaats van Ardooie een succes was. Het bracht mensen samen, stimuleerde hun nieuwsgierigheid en voorzag hen van waardevolle informatie over onze lokale geschiedenis. Het is een herinnering aan het belang van onze begraafplaatsen als erfgoedlocaties die gewaardeerd moeten worden en waar we veel kunnen leren over onze voorouders.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button