BegraafplaatsenNieuwsUitvaartcultuur

Uitvaartcultuur: De geschiedenis van het kerkhof van Laken

Geschiedenis van het Kerkhof van Laken: Een Laatste Rustplaats met Historische Betekenis

Het Kerkhof van Laken, gelegen in de Belgische stad Brussel, is een begraafplaats die bekend staat om zijn historische betekenis en prachtige architectuur. Het is een plek waar vele prominente Belgen hun laatste rustplaats hebben gevonden en waar bezoekers kunnen genieten van de serene sfeer en de rijke geschiedenis die erachter schuilt.

De oorsprong van het Kerkhof van Laken gaat terug tot 1804, toen keizer Napoleon Bonaparte besloot dat er een nieuwe begraafplaats nodig was voor Brussel. Voorheen werden de overledenen begraven op kleine kerkhoven rondom kerken in de stad, maar deze waren al snel te klein geworden en niet langer geschikt voor grootschalige begrafenissen.

Nieuw kerkhof

Met dit doel voor ogen werd architect Charles Van der Straeten aangesteld om het ontwerp te maken voor het nieuwe kerkhof. Hij koos ervoor om een symmetrisch en geometrisch ontwerp te hanteren, wat destijds heel vernieuwend was. De aanleg begon in 1804 en vier jaar later werd het kerkhof officieel geopend.

Het Kerkhof van Laken staat bekend om zijn indrukwekkende neoclassicistische architectuur. De hoofdingang wordt gekenmerkt door een imposante triomfboog met daarboven een standbeeld van een engel die rouwende figuren troost. Dit symboliseert de overgang naar het hiernamaals.

Koninklijke Crypte

Een van de meest opvallende kenmerken van het kerkhof is de Koninklijke Crypte, waar leden van de Belgische koninklijke familie worden begraven. Deze crypte werd gebouwd in 1872 en is een imposant neogotisch bouwwerk. Het herbergt de graven van onder andere koning Leopold I, koningin Louise-Marie en hun nakomelingen.

Naast de Koninklijke Crypte, bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken vlak bij het kerkhof, zijn er ook andere indrukwekkende grafmonumenten te vinden op het Kerkhof van Laken. Een voorbeeld hiervan is het monument voor graaf Félix Goblet d’Alviella, een vooraanstaand politicus uit de 19e eeuw. Het monument toont een bronzen beeld van Goblet d’Alviella gezeten op een troon, omringd door allegorische figuren die verschillende aspecten van zijn leven symboliseren.

Een ander opmerkelijk grafmonument is dat van graaf Ferdinand de Meeûs, een invloedrijke bankier uit dezelfde periode. Zijn monument bestaat uit een grote obelisk met daarop een standbeeld dat gerechtigheid symboliseert. Deze begraafplaats heeft vele andere prachtige graven en monumenten die elk hun eigen verhaal vertellen.

Historische betekenis

Het Kerkhof van Laken heeft niet alleen historische betekenis door zijn architectuur en prominente graven, maar ook door zijn rol tijdens belangrijke gebeurtenissen in de Belgische geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kerkhof gebruikt als rustplaats voor gesneuvelde soldaten en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er slachtoffers van het naziregime begraven.

Vandaag de dag wordt het Kerkhof van Laken nog steeds gebruikt als begraafplaats, maar ook als een plek voor rust en bezinning. Het is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en architectuur, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een serene omgeving om hun dierbaren te herdenken.

Geschiedenis van België

Het Kerkhof van Laken blijft een belangrijk cultureel erfgoed dat de geschiedenis van België vertelt. Het biedt niet alleen een laatste rustplaats voor prominente figuren, maar ook een unieke kans om kennis te maken met de rijke geschiedenis en architecturale schoonheid van het land. Een bezoek aan dit kerkhof is zowel een eerbetoon aan de overledenen als aan de prachtige erfenis van België.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button