Nieuws

‘Vergeten Helden’ uit WOI krijgen een herdenkingsteken op het Schoonselhof

‘Vergeten Helden’ uit WOI krijgen een herdenkingsteken op het Schoonselhof

Op de grootste Antwerpse begraafplaats Schoonselhof is vandaag het startschot gegeven van het Antwerpse luik van ‘Onze Vergeten Helden’. Dat is een project van het War Heritage Institute (WHI) dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Belgische militairen die na de oorlog werden “gerepatrieerd” naar gewone burgergraven wil terugvinden. Ze wil ook hun graven – als ze nog bestaan – beschermen en er een herdenkingsteken op aanbrengen.  

In heel België werden in de jaren na de Eerste Wereldoorlog naar schatting zo’n 9.000 gesneuvelden naar burgerlijke begraafplaatsen overgebracht. “De behoefte daaraan bij nabestaanden was groot, als onderdeel van het verwerkingsproces”, zegt Koen Palinckx, voorzitter van het War Heritage Institute. “Maar die begravingen gebeurden vaak in alle anonimiteit en heel wat graven zijn intussen verloren gegaan. Wij willen de overblijvende graven van gerepatrieerde gesneuvelden identificeren en laten bewaren, om de herinnering levendig te houden.”

De graven krijgen niet alleen een herdenkingsplaatje, er wordt ook gezocht naar meters en peters die zich willen ontfermen over het onderhoud ervan. Voor het graf van Felix en Edmond Van der Stucken op het Schoonselhof werden alvast drie klassen van de nabije school De Ark bereid gevonden om het peterschap op zich te nemen.

Bron: GVA.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button