Nieuws

Waar mag ik as verstrooien?

Mag ik zomaar eender waar de as van een overledene uitstrooien?

De as van een overledene mag je niet zomaar ergens uitstrooien.  Hiervoor gelden in Vlaanderen regels.  Je mag enkel as strooien op plaatsen die door de betreffende gemeente zijn aangeduid als plaatsen alwaar je as mag strooien.

Daarnaast moet je die gemeente op de hoogte stellen dat je dit gaat doen, uw begrafenisondernemer zal deze asbestemming voor jullie regelen.  Het mag enkel op de begraafplaats of op andere aangeduide plekken waar de gemeente het toelaat.  Echter hebben nog niet veel gemeenten deze mogelijkheid toegepast en gebeuren de asbestemmingen nog vaak op de begraafplaats.

Enkel op specifiek aangegeven plaatsen

Vandaag mag je van gemeenten strooien op specifieke openbare plaatsen.  Echter moet die gemeente dat wel duidelijk aangeven en gecommuniceerd hebben in hun gemeentelijk reglement alwaar deze plaatsen zijn.  Uw begrafenisondernemer is hiervan als geen ander op de hoogte.  Enkel die aangegeven openbare plaatsen, naast de klassieke begraafplaatsen, zijn geschikt als strooiplaats.  Zomaar op een openbare plek mag je dus niet gaan strooien.  Het is dus niet zo dat je op eender welke openbare plek, as van een overledene mag gaan verstrooien.

Vraag raad aan je begrafenisondernemer

Zomaar ergens as strooien waar je dat wenst, is niet toegelaten.  Waar je as gaat strooien moet altijd worden aangegeven aan de gemeente waar je de as wil strooien.  Uw gediplomeerde begrafenisondernemer kan u hierover veel meer vertellen en u in goede banen leiden om de asverstrooiing goed te laten verlopen.

Je mag uw as dus strooien:

  • Thuis op je eigendom
  • Privé domein met schriftelijke toestemming van de eigenaar
  • Op de begraafplaats, de strooiweide
  • Op aangegeven plekken door de gemeenten, waar dit toegelaten wordt (vraag dit aan uw begrafenisondernemer zodat hij de gemeente kan verwittigen)

Wat mag je met as doen?

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button