Uitvaartgids

Wat doen bij een overlijden?

Wat doen bij overlijden?

Bel de politie als het overlijden u verdacht lijkt, op eender welke manier.

Eerst en vooral moet er een arts het overlijden komen vaststellen. Hij maakt de benodigde documenten op die nodig zijn voor de aangifte bij de burgerlijke stand en het vervoer van de overledene. Als de dokter de documenten heeft opgemaakt, contacteert u de begrafenisondernemer die u zelf wenst.

Niemand verplicht u de uitvaartondernemer te nemen die zijn zaak in uw gemeente heeft. U kan eender welke uitvaartondernemer contacteren die u wenst. Bent u over een bepaalde ondernemer niet tevreden? Dan neemt u een andere. Geen wet zegt dat u de dichtstbijzijnde uitvaartondernemer moet contacteren. Het is natuurlijk wel handig een uitvaartondernemer centraal in de buurt te nemen, daar hij de overledene kan overbrengen en opbaren in zijn privé funerarium of rouwcentrum. Hiermee vermijd je verre ritten voor uw familie als men wil komen groeten.

Eens de uitvaartondernemer ter plaatse is zal hij verschillende dingen vragen. Onder andere het paspoort, huwelijksboekje, rijbewijs en kleding van de overledene.

Waarom kleding?

De uitvaartondernemer zal met die kleding uw overledene opbaren.

Waarom het paspoort en andere documenten?

De uitvaartondernemer heeft deze documenten nodig bij de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand.

Uitvaartbespreking

Natuurlijk moet eerst de bespreking plaatsvinden. De bespreking van de volledige uitvaart, als dit al niet gebeurd is bij leven, door de overledene zelf, vindt plaats. Uw uitvaartondernemer is namelijk verplicht de wilsbeschikking op te vragen bij de gemeente van woonst en gaat samen met de documenten van overlijden naar de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon gestorven is.

Wat op die wilsbeschikking staat, moet men opvolgen. Uit respect voor de overledene. Het kan ook zijn dat een bepaalde ondernemer uw uitvaartwens reeds in zijn bezit heeft. Maar dan wordt de link snel gelegd via de opgemaakte uitvaartwens en in de meeste gevallen, de uitvaartverzekeraar die de uitvaartondernemer als begunstigde gaat aanduiden. De nabestaanden gaan dan sneller ook die ondernemer als vaste ondernemer aanduiden, daar de uitvaart reeds betaald is via die bepaalde kapitaalsverzekering.

De dagen tussen het overlijden en bespreking van de uitvaart met de ondernemer, kan u, als u dat zo hebt afgesproken met de uitvaartondernemer, gaan groeten in zijn funerarium.

Ligt uw dierbare in een mortuarium, dan kan u dit altijd, maar moet u rekening houden met de openingsuren van deze instelling. Een mortuarium is niet hetzelfde als een funerarium. Meestal hebben alle ziekenhuizen een mortuarium, sommige rusthuizen of andere instellingen. Uw overledene mag ten allen tijde naar het funerarium van de uitvaartondernemer, dat meestal goedkoper is en waar uw overledene beter wordt opgebaard. Tenzij anders bepaald door het gerecht, maar dat is een volledig ander luik en kan u best in samenspraak met uw ondernemer deze onderwerpen bespreken daar hij meestal een goed contact heeft het het parket/gerecht.

 

Alles op een rijtje waar je moet aan denken bij overlijden:

 • is er een laatste wilsbeschikking?
 • is er een verzekering afgesloten, indien ja, welke?
 • wie op de hoogte brengen, familie, dokter om het model IIIC in te vullen?
 • bekendmaking overlijden: rouwbrieven of krantadvertentie?
 • adreslijst en aantal rouwbrieven?
 • begraven of cremeren?
 • waar begraven of cremeren?
 • kerkelijke plechtigheid? waar en in welke vorm?
 • plechtigheid in de aula? hoe en door wie?
 • welke toespraken en muziek?
 • bloemen of niet? giften of andere speciale wensen?
 • speciale rol voor kinderen bij de uitvaart?
 • gelegenheid tot afscheid nemen in het uitvaartcentrum of funerarium?
 • koffietafel, ja/neen, waar?

 

_______________________________________________________________________________________________________

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

 

©Uitvaartvlaanderen.be

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button