Nieuws

Weinig Belgen verzekeren zich tegen vroegtijdig overlijden

Onderzoek toont aan dat 54% van de Belgen kwetsbaar is bij een vroegtijdig overlijden

Het valt op, Belgen verzekeren zich niet snel tegen een vroegtijdig overlijden van iemand uit het gezin.  Verzekeraar NN deed een onderzoek naar dit gegeven.  Tot 54% van de Belgen zou financieel kwetsbaar zijn voor een kost van een overlijden van iemand uit het gezin.

Vooral voor Belgen tussen 35 en 49 jaar zou het overlijden van één de kostwinners wel eens een financiële ramp kunnen betekenen voor het gezin. Bij maar liefst 65% zou hun overlijden er zelfs voor kunnen zorgen dat het gezin in de financiële moeilijkheden komt.  Dat staat te lezen op spaargids.be en in het onderzoek van NN.

Dat is toch opmerkelijk.  Wanneer een uitvaartverzekering eigenlijk niet veel geld hoeft te kosten.  Toch is nog niet 1 op de 10 Belgen (9%) beschermd voor de financiële gevolgen van een overlijden voor de rest van het gezin. Daarentegen heeft 82% van de Belgen een brandverzekering, 76% een hospitalisatieverzekering en 75% een autoverzekering. Logisch ook, want deze verzekeringen zijn ofwel verplicht, of ze worden sterk aangeraden.

Wanneer men kijkt naar verzekeringen die niet verplicht zijn om te nemen, zal de Belg vooral zijn materiële zaken verzekeren.  Zo heeft bijna de helft van onze bevolking een verzekering voor pechverhelping of reisbijstand in geval autopech.  26% van de Belgen heeft een omniumverzekering voor de wagen en evenveel Belgen beschikken over een reisbijstandsverzekering. Ook neemt 16% van de Belgen een annulatieverzekering voor hun reis.

Een uitvaartverzekering of overlijdensverzekering hangt helemaal onderaan het lijstje als het gaat om genomen niet-verplichte verzekeringen bij de Belg.  Het is daarbij de minst of toch één van de minst populaire verzekeringen die de Belg onderschrijft.

Daarnaast is een Belg niet voldoende op de hoogte van een overlijdensverzekering.  Dit staat ook te lezen in de bevindingen van het NN onderzoek.  Bijna de helft van de Belgen weet niet dat een overlijdensverzekering niet hetzelfde is als een uitvaartverzekering, die eigenlijk de kosten van een uitvaart dekt.

Daarnaast weet men als Belg ook niet goed op welke leeftijd men best zulk overlijdensverzekering afsluit.  De kost van zulke verzekering kent men nog evenmin.  Velen overschatten de kost van een overlijdensverzekering.

 

De verschillen op een rijtje:

 

Wat is het verschil tussen een overlijdens-en een levensverzekering?

In de volksmond wordt een levensverzekering al eens verward met een overlijdensverzekering. Wij zetten voor u de twee op een rijtje.

LEVENSVERZEKERING

Een levensverzekering kan verschillende waarborgen bieden:

  • de opbouw van een kapitaal
  • een overlijdensdekking
  • een invaliditeitsdekking
  • een waarborg ‘premievrijstelling’ bij invaliditeit

Een levensverzekeringscontract kan dus meerdere doelen dienen: het is perfect mogelijk dat in hetzelfde contract meerdere van de genoemde waarborgen terug te vinden zijn. Wanneer de polis zowel in een overlijdensdekking als in de opbouw van een kapitaal voorziet, dan spreken we van een gemengde levensverzekering.

OVERLIJDENSVERZEKERING

Zoals de naam al doet vermoeden, keert de verzekeraar een kapitaal uit als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum van het contract. We kunnen grosso modo drie soorten overlijdensverzekeringen onderscheiden:

Tijdelijke overlijdensverzekering

De termijn van de polis wordt bepaald bij de onderschrijving: bijvoorbeeld 15 jaar. Het overlijdenskapitaal wordt uitgekeerd als de verzekerde sterft vóór het verstrijken van deze termijn. Deze polis dient vaak om het overlijden van de kostwinner binnen een gezin af te dekken.

Levenslange overlijdensverzekering

Bij een levenslange overlijdensverzekering wordt het verzekerde kapitaal altijd uitbetaald. Wanneer de verzekerde overlijdt, keert de verzekeraar het bedrag uit. Vaak hebben dit soort polissen de vorm van een begrafenis- of uitvaartverzekering. De polis kan helpen om de successierechten op de erfenis te betalen of de uitvaart te financieren.

Schuldsaldoverzekering

Dit is wellicht de bekendste vorm van een overlijdensverzekering. In het kader van een hypothecair krediet wordt heel vaak een schuldsaldoverzekering onderschreven, ook al is dat wettelijk niet verplicht. Wel vragen kredietverstrekkers (banken of andere kredietinstellingen) dit doorgaans. Als de verzekerde overlijdt vooraleer het krediet afloopt, dan wordt (een gedeelte van) het nog resterende saldo van het krediet terugbetaald. Met andere woorden, naarmate de resterende termijn van het krediet daalt, zal ook het saldo afnemen.

 

Bron: spaargids.be en nn.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button