DiscussieNieuwsUitvaart

De uitvaartsector: hinken we achterop?

De uitvaartsector: hinken we achterop?

De uitvaartsector: hinken we achterop? – In vergelijking met andere landen is België een land dat op uitvaartmogelijkheden achterop hinkt.  Crematoria zijn in handen van de overheid, ook de begraafplaatsen.  Er zijn geen échte natuurbegraafplaatsen en resomeren wordt niet toegelaten.

Misschien komen deze mogelijkheden later?

België heeft als land het kenmerk af te wachten op de buurlanden om initiatief te nemen.  Toch is dat op uitvaartvlak niet helemaal zo.  Er is maar één gelijkenis met andere moderne westerse landen: we kiezen massaal voor de klassieke crematie.  Tot 75% van de burgers die vandaag geconfronteerd worden met een overlijden, kiest voor crematie.

Wat houdt ons tegen?

Het privé maken van crematoria en begraafplaatsen zal niet zonder slag of stoot gebeuren.  Vergelijkend met onze Noorderburen, daar zijn begrafenissen tot 50% duurder dan in België.  Ook al werd België als een duur uitvaartlandschap bestempeld.  Wat het eigenlijk helemaal niet is.

Crematoria privé maken, een jarenlange discussie.  Waarom dit niet wordt toegelaten is een grote vraag.  Want crematoria kunnen perfect door de overheid gecontroleerd worden.  Vandaag wordt elke Belg door de overheid gecremeerd.  Want er zijn gewoon geen privé crematoria in ons land.  Wie beweert van wel, is fout.  Elk crematorium in België werd opgetrokken door belastingsgeld.

Daarnaast zijn er nog de begraafplaatsen.  In Groot-Brittannië en Nederland komen de natuurbegraafplaatsen als paddestoelen uit de grond.  Het is er een echte hype.  Zo danig zelfs dat begrafenisondernemer in België vragen krijgen van Belgische consumenten die Nederlandse media volgen.

Waarom kan dat hier niet?

Waarom kunnen wij hier geen natuurbegraafplaatsen hebben?  Een vraag waarmee verschillende begrafenisondernemers geconfronteerd worden vandaag.  Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen waar het lichaam begraven wordt zonder grafkenmerk.  Er wordt ook niet begraven met een klassieke kist, een speciale wade of kist uit andere biologische materialen wordt gebruikt.

De overledene wordt zo opgenomen door de natuur.  Bij een klassieke begrafenis gebeurt dat ook, maar wie kiest voor natuurbegraven, kiest voor het volledige pakket.  Het enige wat vandaag mogelijk is, is het begraven van biologisch afbreekbare urnen op specifieke perken op de begraafplaatsen.  Van echt natuurbegraven kan men hier niet spreken.  Want men moet eerst cremeren om tot de as te komen, cremeren betekent de natuur belasten.

Resomeren belast de natuur niet

Resomeren daarentegen belast de natuur niet.  Integendeel.  Het bevordert de natuur.  Geen uitstoot.  De restanten zijn biologisch afbreekbaar en prothesen kunnen opnieuw gebruikt worden.  De stoffelijke resten van de overledene zijn exact dezelfde als bij crematie.  Het beendergestel wordt vermalen tot een poeder.  Er gaat zelfs minder verloren van de overledene tijdens die proces.

Crematie vandaag belast het milieu minder dan vroeger

De gemiddelde schoorsteen in de winter vervuilt het milieu meer dan een crematieoven.  Vandaag zijn de crematieovens van dergelijke kwaliteit dat er heel weinig uitstoot plaatsvindt.

Resomeren niet voor snel

In Vlaanderen zal het resomeren niet snel terug te vinden zijn.  Noch door de overheid en al zeker niet privé door begrafenisondernemers.  Wat zonde is.  Want in andere landen wordt het resomeren al jaren toegepast.  Ethisch en technische bezwaren werd er vanuit de politiek geantwoord.

De Vlaamse begrafenissector verandert

Het uitvaartlandschap verandert actief.  Jonge ondernemers starten als zelfstandige en er vindt actief schaalvergroting plaats.  Nieuwe wendingen en verse investeringen.  Aan de begrafenisondernemers zal het niet ontbreken qua initiatieven.

De vraag is wanneer de uitvaartsector in Vlaanderen zal mee kunnen met andere Europese landen.  Want moderne technieken en mogelijkheden worden achterwege gelaten en daar kan de begrafenisondernemer in Vlaanderen niets aan doen.

 

Lees ook:

Zweden opent eerste atheïstische begraafplaats

Groene begrafenissen worden populairder

Openlucht crematorium in een westers land

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button