BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Is crematie verplicht?

Crematie is niet verplicht. Je hebt vandaag de keuze tussen begraven of cremeren. Misschien komt daar later ook het resomeren bij. Dat moet wettelijk nog goedgekeurd worden. De regels rond crematie hebben wel enkele verplichtingen. Zo is het gebruik van een kist bij crematie verplicht.

De kist of lijkomhulsel moet wel aan bepaalde normen voldoen. Daarnaast zijn er ook regels die elk crematorium kan opleggen met betrekking tot de veiligheid bij het invoeren van de kist bij de start van de crematie. Denk maar aan de toestellen of machines die de kist invoeren, deze zijn gemaakt om kisten te dragen en niet alleen een overledene. Een kist is eveneens verplicht omwille van hygiënische redenen.

Crematie op zich is dus niet verplicht. Je kan ook voor begraven kiezen. Er zijn echter wel landen waar crematie verplicht is. Landen waarbij de bevolkingsdichtheid heel hoog ligt, plaatstekort is op begraafplaatsen, is crematie veelal verplicht. Japan is daar een voorbeeld van. Hoewel crematie niet verplicht is, kiezen steeds meer mensen voor deze manier van lijkbezorging.

Crematie is niet goedkoper dan begraven. Het gewoon begraven is goedkoper wanneer je geen concessie neemt op het kerkhof en wanneer je geen dure grafzerk of dure grafkist kiest. Dan wordt crematie wel goedkoper.

Lees ook

Doet crematie pijn?

Wie haalt de as op bij het crematorium?

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. Goed om te weten dat het gebruik van een kist verplicht is voor crematie. Mijn grootmoeder is onlangs overleden en in haar testament wenste zij gecremeerd te worden. Om dit voor haar te regelen, zullen we contact opnemen met een geschikte begrafenisondernemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button