NieuwsUitvaart

Kartonnen doodskist: internet vol foute informatie

Is een kartonnen doodskist wel zo duurzaam?

Kartonnen doodskist: internet vol foute informatie

Dat de kartonnen doodskist de beste en goedkoopste doodskist is om te gebruiken, het internet staat er vol van.  Compleet foutieve informatie.  Een kartonnen kist kost weliswaar véél meer geld dan een gewone ecologische kist van populierenhout met eco-label van duurzame houtontginning.  Want cremeren met een kartonnen doodskist zorgt ervoor dat de complexe filterinstallaties nabij de crematieoven kunnen blokkeren.

Wat met het gewicht van de overledene?

Daarenboven moeten deze kartonnen kisten voldoen aan de Vlaamse normen om in Vlaanderen gebruikt te mogen worden om te begraven en te cremeren.  Daarbij zijn er ook vragen rond de kracht die het karton moet hebben om zware overledenen te kunnen dragen.

Vlaamse normen bij doodskisten

De Vlaamse normen gaan van lucht- en vochtdoorlatendheid tot de materialen die gebruikt worden.  Een kartonnen doodskist kan wel goedkoop lijken, maar helemaal niet gebruikelijk.  Een groot vraagteken bij de normen, of deze kisten deze normen wel halen?

De productie

Het produceren van een kartonnen kist is niet heel ecologisch.  Er wordt veel water gebruikt én strijkmiddel vermengd met bleekmiddel.  Zo heel milieuvriendelijk is het product niet.

Vocht, gewicht, problemen bij crematie

Het lijkt eveneens een groen uitvaartproduct en zo wordt het veelal omschreven op het internet.  Praktisch gezien lijkt de kartonnen doodskist ook niet gebruiksvriendelijk.  Vocht, gewicht, problemen bij de crematie, het zijn maar enkele gevoelige punten die een begrafenisondernemer liever niet ziet tijdens een uitvaart.

MDF en karton, meer uitstoot bij crematie

Dat crematie met karton minder effect zou hebben op ons milieu is eveneens fout.  Want bij het cremeren met karton, sneuvelen er bomen.  Ook al is het gemaakt van gerecycleerd materiaal.  Het moet ergens van komen.  De uitstoot bij crematie van karton en MDF doodskisten is schadelijker dan de crematie van een klassieke doodskist van hout.  Daarnaast moet er veel meer gas gebruikt worden om op de normale temperatuur te kunnen blijven cremeren.

Hout heeft voordelen bij crematie en uitstoot

Bovendien zorgt het hout ervoor dat de crematie versnelt en dat heeft voordelen voor de duur van de crematie.  Dus minder uitstoot.  Er zijn vandaag houtsoorten die meer worden aangeplant dan gerooid.  Een mooi voorbeeld hiervan is populierenhout.

Een kartonnen doodskist wordt aanzien als groen uitvaartproduct 

De prijs is niet altijd beter dan een klassieke doodskist.  Dat kunnen we zien in het buitenland.  De reden hiervoor is heel eenvoudig.  Het wordt aanzien als groen uitvaartproduct.  In Groot-Brittannië betaalt men al snel £7OO voor een fatsoenlijke kartonnen doodskist.  In ons land kost deze ‘groene’ kist ook veel geld.  Tot zelfs veelvouden van een eenvoudige houten kist met eco-label.  Zoveel goedkoper dan een klassieke goedkope kist is het dus niet.

Mythes rond de doodskist van karton

Een kartonnen kist, mag dat gecremeerd of begraven worden?

12-12-16

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button