Uitvaartgids

Orgaandonatie, het schenken van organen na een overlijden | Uitvaartvlaanderen.be

Orgaandonatie, het schenken van organen

Orgaandonatie: het schenken van organen of weefsels, verzetten of toestemming verlenen?

Orgaandonatie is het transplanteren van organen en weefsels na het overlijden. Dit kan andere mensen hun leven redden. In België is er een nijpend tekort naar gezonde organen om andere mensen weer levenskwaliteit te kunnen geven. Om dit tekort tegen te gaan, hebben we sinds 1987 een wet betreffende de orgaandonatie.

Wat houdt deze wet in?

Dat er bij iedere belg, na het overlijden, organen of weefsels kunnen worden weggehaald indien de overledene bij leven geen verzet aantekende. Gebeurde dit niet, dan gaat men ervan uit dat de overledene akkoord was met het weghalen van gezonde organen na zijn of haar overlijden. De familieleden in de eerste graad kunnen echter wel nog verzet aantekenen na het overlijden. Uitdrukkelijke toestemming kan de familie ook verlenen. Tegen deze uitdrukkelijke toestemming kunnen de familieleden zich na het overlijden niet verzetten.

Hoe verzetten of toestemming verlenen?

Voor deze toestemming of verzetting, moet u zich naar de dienst Bevolking wenden. Daar moet u het formulier voor de uitdrukkelijke wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden dienen aan te vragen en in te vullen. Deze bevoegde dienst zal u op de hoogte brengen wanneer uw wil in het Rijksregister opgenomen werd.

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button