Archief

Registratie uitvaartcontracten, evident?

Registratie uitvaartcontracten, evident?

Is de geplande registratie van uitvaartcontracten evident in praktijk?

registratie uitvaartcontractenDe registratie van uitvaartcontracten, want zo worden ze genoemd in vele media, heeft blijkbaar alleen maar voordelen. Toch als men de vele nieuwsberichten in de media leest. Heeft dit dan geen nadelen? Zijn er helemaal geen minder goede kanten aan? Een uitvaartcontract kan veel omvatten.

Zo is er een uitvaartcontract tussen een verzekeringsmaatschappij die al dan niet de uitvaart zelf zal uitvoeren door een van hun begrafenisondernemers. Of de verzekeringsmaatschappij die uitvaartcontracten uitschrijft zonder dat deze begrafenisondernemers bezit. Je hebt ook de begrafenisondernemers zelf die uitvaartcontracten opmaken, waarin geschreven staat dat bij overlijden, een specifieke begrafenisondernemer moet gecontacteerd worden. Dit laatste al dan niet verbonden aan een externe uitvaartverzekering.

Plannen van een uitvaart in het weekend, wat nu?

Naar alle waarschijnlijkheid zal men de uitvaartcontracten willen registreren zoals de wilsbeschikkingen bij de gemeenten geregistreerd staan. Dit is niet altijd even evident. Zeker niet wanneer iemand overlijdt in het weekend of ’s avonds laat. Want net op die tijdstippen zijn de gemeenten gesloten en is de familie of begrafenisondernemer niet meer in de mogelijkheid om de gemeente te contacteren.

Dit houdt in dat men, wanneer iemand vrijdagavond overlijdt, de gemeente van woonst vaak pas op maandag kan gecontacteerd worden. Op deze manier kan de familie, als deze niet op de hoogte was van een specifiek geregistreerd uitvaartcontract, niet verder met de begrafenisondernemer. Er zijn dus niet altijd voordelen aan een contractregistratie verbonden.

Wanneer een begrafenisondernemer gecontacteerd wordt en het uitvaartcontract houdt in dat een andere uitvaartondernemer de begrafenis moet uitvoeren, kan dit tot vervelende situaties leiden. Het lichaam is vaak al naar een ander funerarium gebracht, dit zijn extra kosten die worden aangerekend.

Een uitvaartcontract pas opvragen bij aangifte overlijden? Dan pas?!

Bepaalde media durven zelfs te schrijven dat er bij aangifte van overlijden pas duidelijk kan worden of er een uitvaartcontract bestaat. Dan is alles al gepland en zijn de rouwbrieven gepost. Dan is het te laat. Het is duidelijk dat bepaalde media niet weten hoe de praktijk in elkaar steekt.

Bij een overlijden is het vaak zo dat de nabestaanden snel de uitvaart willen regelen. Men zal niet wachten tot het moment van aangifte. Wanneer de aangifte van overlijden plaatsvindt, is het de bedoeling dat de begrafenisondernemer alles doorgeeft van a tot z. Dit wil zeggen dat men als gemeente op de hoogte zal worden gesteld van heel de uitvaartplanning.

De gemeente wordt op de hoogte gesteld van de plaats en datum van de plechtigheid. Het moment van crematie en welk crematorium. Ook de begraafplaats en het moment van aankomst wordt doorgegeven. Moeten de grafmakers een graf graven of columbarium openen? Het spreekt voor zich dat men op dat moment niet meer over een uitvaartcontract dient te spreken.

Meestal is het zo dat begrafenisondernemers uitvaartcontracten opmaken en deze overhandigen aan de persoon voor wie ze bestemd is. Vaak wordt dit overhandigd met bedrijfskaartjes. Deze kaartjes kan men aan contactpersonen of nabestaanden geven, zodat men op de hoogte is van een uitvaartcontract bij een begrafenisondernemer of verzekeringsmaatschappij.

Wat zegt de praktische kant van deze registratie?

Over de praktische kant van dit voorstel tot registratie van uitvaartcontracten bij gemeenten, wordt weinig gesproken. Enkel dat deze geregistreerd kunnen worden en dat men in detail kan gaan over de eigen uitvaart. Welke bloemen, welke muziek, enz. Wat vinden de begrafenisondernemers van dit initiatief? Hoe kan men het mogelijk maken dat begrafenisondernemers aan de informatie kunnen 24 op 24?

Een digitaal loket bij de overheid, met portalen voor geregistreerde begrafenisondernemers, zou een oplossing kunnen bieden. Tot op heden zijn de wilsbeschikkingen ook niet beschikbaar ’s avonds of in het weekend. Wat als de volledige uitvaart op vrijdagavond gepland werd, en er is toch een uitvaartcontract dat een hele andere planning vooropstelt?

13/02/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button