NieuwsUitvaart

Uitzonderlijk lang druk in Belgische uitvaartsector

Het is sinds begin december uitzonderlijk drukker in de Belgische uitvaartsector.  Dat melden de Vlaamse crematoria aan VTM nieuws vanavond.  In de Vlaamse crematoria is er een stijging merkbaar tot 20% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ouderen zijn kwetsbaar bij guur weer

Vooral het weer zou een belangrijke rol kunnen spelen in de stijging van het aantal overlijdens.  Wanneer ouderen kwetsbaar zijn bij vochtig en koud weer, heeft dat zijn gevolgen die merkbaar zijn in de uitvaartsector.

Bepaalde crematoria hadden de laatste weken te kampen met een overvolle agenda.  Begrafenisondernemers moesten daardoor een uitvaart tot twee dagen langer uitstellen.  De officiële cijfers van het aantal sterfgevallen in januari zijn er nog niet.“Wij hebben de begrafenissen dikwijls een paar dagen vooruit moeten schuiven”, zegt ook begrafenisonderneemster Annelies Heeze.

Crematoria geven een goede indicatie, officiële cijfers zijn er nog niet

VTM NIEUWS deed wel een rondvraag bij de negen crematoria in Vlaanderen, die een goede indicatie geven van het totale aantal sterfgevallen. In 2015 werd namelijk 67,3 procent van de overleden mensen gecremeerd.

“Er is onmiskenbaar een zeer grote piek”, zegt Kris Coenegrachts, directeur van het crematorium in Lochristi. “Normaal gesproken zijn er in het eerste kwartaal van het jaar het meeste overlijdens, maar dit jaar zien we dat het aantal overlijdens bijzonder hoog is. We zitten in Lochristi aan ongeveer 27 tot 30 procent meer crematies in vergelijking met vorig jaar”, klinkt het.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

[googlemaps https://www.google.be/maps/d/embed?mid=1UZPLvh_s4OfIj4npA4uX-TuktW4&w=640&h=480]

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button