NieuwsUitvaart

Waarom witte bordjes bij graven tijdens Allerheiligen?

Grafrust_concessieGemeenten en steden plaatsen meldingen bij graven alwaar de concessie ten einde komt of de grafduur voorbij is.  Ze plaatsen het bij graven rond Allerheiligen omdat dan net veel mensen naar de begraafplaatsen komen.

“Witte bordjes zijn wansmakelijk tijdens Allerheiligen”

Uit nieuwsberichten blijkt dat velen dit misplaatst vinden.  Indien men dan geen melding ziet en een graf plots ontgraven is, wordt er ook slecht gesproken over gemeenten en steden.  Men past eigenlijk puur de wetgeving toe.  Zo wil men zoveel mogelijk mensen bereiken opdat men contact zou kunnen opnemen met de gemeente om een concessie eventueel te verlengen of meer informatie vragen.

Aan elk graf en aan de ingang van de begraafplaats

De wet voorziet een melding aan elk graf, een jaar lang.  Daarenboven een lijst en melding aan de ingang van het kerkhof.  Deze lijst omvat elk graf waarbij een concessie ten einde is of de grafduur voorbij is.  Indien de grafduur voorbij is en er geen concessie aangekocht werd, kan men eventueel kiezen voor een ontgraving en de aankoop van een nieuwe concessie om de stoffelijke resten in te laten rusten. Afhankelijk van de gemeente en de regels die zij hanteren.

Bewust rond Allerheiligen geplaatst

De bordjes worden dus bewust rond of voor Allerheiligen geplaatst.  En maar goed ook, want voor velen is dit de enige dag of tijd wanneer men naar de begraafplaats trekt.  Zo is men tijdig verwittigd opdat er actie ondernomen zou kunnen worden.  Het is dus heel normaal dat deze bordjes er staan.

Goodwill van de gemeenten

De gemeenten of steden zijn niet verplicht om nabestaanden schriftelijk op de hoogte te brengen van een einde concessie of grafduur.  Indien men dat wel doet, is dat een pure goodwill van de gemeente.  Soms vindt men geen nabestaanden meer, wanneer bijvoorbeeld iedereen in een familie overleden is, vandaar de bordjes.

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close